NEWS This is the latest News !

Astım ve KOAH Nedir? Farkları Nelerdir?

Akciğerlerde meydana gelen bazı rahatsızlıklar, kişinin hayat kalitesini büyük ölçüde etkiler. Hatta bazıları ölümcül tehlikelere yol açabilen önemli bozukluklardır. Enfeksiyon, kalıtsal hastalıklar ve kanser gibi faktörler bu hastalıklara sebeptir. Hatta bu hastalıklar kişinin yaşamını olumsuz etkilemektedir. Halk arasında en çok bilinen akciğer hastalıkları arasında astım ile KOAH ilk sıralarda yer alıyor. Öyle ki bu iki hastalık benzer semptomlara sahiptir. Bu durum pek çok kişinin bu hastalıkları karıştırmasına sebep oluyor. Peki, astım ve KOAH arasındaki farklar nelerdir? Aslında bu iki hastalık aynı etkilere sahipmiş gibi belirtiler verir. Fakat bu iki hastalık oldukça farklıdır. Bu yüzden uzman doktorlar bu hastalıkların tedavilerinde farklı yöntemlerden yararlanırlar. Bu yazımızda sizlere astım ile KOAH arasındaki temel farklılıklardan bahsedeceğiz. Ayrıca hangi hastalığın ne sebeple ortaya çıktığını anlatacağız. Öncelikle astım hastalığını anlatarak yazımıza devam edelim.

Alerjik Astım Nedir?

Öncelikle astımın kronik bir rahatsızlık olduğunu belirtelim. Hastanın bronş dediğimiz hava yolu kanalları çeşitli sebeplerden dolayı daralarak tıkanır. Hatta astım ara ara nüksederek nefes darlığı ve yoğun öksürük belirtileri verir. Bu nedenle ciddi astım ataklarında gereken tedavi mutlaka yapılmalıdır. Yoksa bu hastalık ciddi sonuçlara neden olur. Astım ve KOAH konusunu anlatırken şunu belirtelim. Aslında astım hastalığının ana sebebi, kişinin alerjik bir bünyeye sahip olmasıdır. Bazı faktörler bu hassas bünyeleri çok olumsuz etkiler. Örneğin; polenler, zehirli gazlar, solunan bazı maddeler, sigara dumanı, soğuk hava ve şiddetli egzersiz bronşları olumsuz etkiler. Bu faktörler, bronşlardaki düz kasların aşırı derecede kasılmasına neden olur. Böylece akciğer mukus salgısı üretmeye başlar. Başka bir deyişle bu faktörler sonucunda bronşlar aşırı derecede daralır. Böylece kişinin hava yollarında büyük bir darlık meydana gelir. Ardından yoğun mukus tabakası yüzünden hastalar nefes alırken hırıldamaya ve nefes darlığı çekmeye başlar. Ayrıca astım hastaları yoğun şekilde öksürürler.

Astım Hastaları Nelere Dikkat Etmeli?

Yukarıda bahsettiğimiz etkenler, normal insanlarda aşırı tepkilere neden olmaz. Ancak astım hastalarının bronşları, az miktardaki bu faktörlere bile yanıt verir. Astım ve KOAH konusunu anlatırken hastaların bronşlarının her zaman hiperaktif bir yapıda olduğunu belirtelim. Bronşların hiperaktif durumunun nedenleri genetik olduğu gibi çevre koşullarından da kaynaklanır. Bu yüzden hastaların ataklara sebep olacak faktörlerden kaçınması çok önemlidir. Ayrıca hastaların yanında koruyucu bir önlemin olması gerekir. Bu arada hastaların ataklarını modern tedavilerdeki ilaçlar sayesinde engelliyoruz. Kişi solunum sıkıntılarından bu ilaçlar sayesinde kurtulur. Eğer astım hastasıysanız, günlük olarak ilaçlarınızı almalısınız. Bu yüzden ilaçlarınızı sürekli yanınızda taşımanızda fayda vardır. Böylelikle ataklar anında kendinize tedavi uygularsınız.

KOAH Nedir?

Tıp literatüründe kronik obstrüktif akciğer hastalığını KOAH olarak ifade ediyoruz. Bu hastalık, astım gibi erken yaşlarda ve doğuştan kendini göstermez. Genelde yetişkinlik döneminde ya da ileri yaşlarda ortaya çıkar. Aşağıdaki sebeplerden dolayı KOAH hastalığı meydana gelir: • Özellikle uzun yıllar sigara içmek • Madencilik gibi sürekli zehirli gazlara maruz kalmak • Hava kirliliği yüksek olan yerlerde bulunmak Bu tür zehirli gazlar akciğeri tahrip eder. Aslında bu hastalıkta alveol dediğimiz hava keseleri tahrip oluyor. Astım ve KOAH konusunu anlatırken alveollerden bahsedelim. Akciğerdeki bu birimlerde soluduğumuz oksijen kana geçip, karbondioksit atılmaktadır. İşte kronik obstrüktif akciğer (KOAH) hastalığında bu alveoller genişler ve parçalanır. Böylece alveolller oksijen soluyup karbondioksit veremiyor. KOAH’ta görülen amfizem dediğimiz bu problem, alınan nefesin geri verilememesine neden olur. Sonuçta hasta nefes darlığı çeker. Astım ve KOAH konusuna bağlı kalarak KOAH hastalığının nasıl geliştiğini açıklayalım. Öncelikli olarak, KOAH hastalığını, hastaların bronşlarının geri dönüşümsüz ve uzun süreli olarak iltihaplanması olarak tanımlayalım. Bu iltihaplanma alveol harabiyeti ile birleştiğinde KOAH rahatsızlığı ortaya çıkar. KOAH hastaları, basit ilaçlarla tedavi edilmez. Onun yerine doktorlar ciddi terapi yöntemleri ve farmakolojik ajanları kombine ederler. Böylece KOAH hastaları tedavi görür. Ayrıca ileri derecede KOAH hastaları akciğerlerinden verim alamaz duruma gelir. Hatta bu seviyedeki hastalar, makineye bağlı bir biçimde yaşamaktadır.

KOAH Hastaları Nelere Dikkat Etmeli?

• KOAH hastaları kesinlikle sigara içmemelidir. Hastalar sigarayı bırakarak hastalığın ilerleyişini durdurur. Ayrıca daha rahat nefes almaya başlarlar. • Bunun haricinde, akciğer hastaları enfeksiyon kapmamaya çalışmalıdır. Çünkü normal bir insan kısa bir sürede solunum yolu enfeksiyonlarını atlatır. Fakat KOAH hastaları için solunum yolu enfeksiyonları ölümcül olabilmektedir. • Astım ve KOAH konusunu anlatırken KOAH hastalarının mevsim geçişlerinde kendilerini koruması gerektiğini önemle belirtelim. • Ayrıca KOAH hastaları bağışıklık sistemini destekleyecek besinler tüketmelidir. • KOAH hastaları yaşam kalitelerini iyileştirmelidir. Böylece hastalığın ilerlemesi durdurulur.

Astım ve KOAH Arasındaki Farklar Nelerdir?

• Astım geçici ataklara sahip kronik bir hastalıktır. • KOAH ise geri dönüşümsüz olarak kalıcı bir şekilde akciğerin problemli olmasıdır. Yani bu hastalıkta bronşlar kalıcı olarak hasarlıdır. • Astım, çeşitli alerjenler sebebiyle nükseder. Çünkü astım hastalarında bronşlar hiperaktivite özelliğine sahiptir. • KOAH ise hastalıklar, sigara ve zehirli gazlara bağlı olarak akciğeri tahrip eder. • Astım genç çocuklarda ve kadınlarda sık rastlanan bir kronik hastalıktır. Oysa KOAH genelde yetişkin erkeklerde sıkça gördüğümüz bir vakadır. • Astım ilaçlar ile tedaviye iyi yanıt vermektedir. Ayrıca astım atakları ilaçlarla anında yok edilir. • KOAH ise yoğun tedavi gerektiren ve kalıcı bir rahatsızlıktır. • KOAH’ta sürekli nefes verememe durumu vardır. Ayrıca bu hastalar nefes darlığı çeker. • Astımda ise hırıltılar çok daha baskındır. Astım hastalarında nefes darlığı bir anda ortaya çıkar. Sonuç olarak; yazımızda KOAH ve astımın farklı hastalıklar olduğunu anlattık. Bu hastalıkların tedavi süreçleri de farklıdır. Astım ve KOAH rahatsızlıklarını ciddiye alıp, uzman bir doktorun yanında tedaviyi sürdürmek önemlidir.

Hizmetlerimiz

dahiliye
Dr. Muhammet BENZER