NEWS This is the latest News !

Bronşit ve Zatürre (Pnömoni) Sebepleri

Alt solunum yolu enfeksiyonları, çocukluk döneminden itibaren hastane başvurularının en büyük sebeplerinden birisi olarak karşımıza çıkıyor. Mevsim geçişlerinde oluşan hastalıklar, virüs salgınları ve bakteriyel enfeksiyonlar alt solunum yolu enfeksiyonu oluşturma eğiliminde olur. İşte bronşit ve zatürre alt solunum yolunu kapsayan en önemli hastalıklar arasında yer alıyorlar. Her iki hastalık da benzer semptomlar ile karşımıza çıksalar da tedavi açısından farklı yaklaşımlar taşıyorlar. Aynı zamanda hasar bıraktıkları akciğer bölgeleri de farklılık gösteriyor. Toplumsal açıdan bu iki hastalığın farklarının bilinmesi gerekir. Ayrıca bu hastalıklar konusunda bilinçli olmak önemlidir. Üstelik bu hastalıkların erken tanınması büyük bir önem arz ediyor. Bu yazımızda ‘Bronşit nedir?’; ‘Bronşit tedavisi nasıldır?’; ‘Pnömoni nedir?’; ‘Zatürre neden ortaya çıkar?’ gibi soruların yanıtlarını vereceğiz.

Bronşit Nedir?

Bronşit, havayı akciğerimize taşıyan ve akciğer içerisinde yer alan kanalların enfeksiyon sebebiyle hasar görmesi ve tıkanmasıdır. Mevsimsel geçişlerde ve salgınlarda sıklıkla ortaya çıkar. Ayrıca bronşit, akciğer içerisinde birtakım reaksiyonlara yol açarak hayatımızı kötü yönde etkileyebiliyor. Bronşit, ateş, geçmeyen öksürük ve balgam çıkarma gibi semptomlar ile kendini gösterir. Özellikle bronşit ve zatürre konusu kapsamında şunu önemle vurgulayalım. Bronşit, tedavi edilmediği takdirde kronik bronşite evrilebiliyor. Genellikle bronşit, 2 ila 3 hafta içerisinde tamamen ve kendiliğinden iyileşir. Eğer kronik bronşite dönüşürse ilaç tedavilerinin uygulanması gerekiyor. Aksi takdirde pnömoni gibi daha ciddi hastalıklara sebep olabiliyor.

Bronşit Nedenleri Nelerdir?

Genel olarak bronşit, enfeksiyöz ajanların bronş dediğimiz alt solunum yollarımıza yerleşmesiyle oluşuyor. Buraya yerleşen bakteriler, solunum yollarımızı tahrip ediyor. Ayrıca nefes alıp verişimizi güçleştiriyorlar. Bronşit ve zatürre konusunu anlatırken vücudumuzun bu bakterileri yok etmek için verdiği tepkiler sebebiyle de ateşimiz yükseliyor, diyelim. Bronşlarımızda mukus yani balgam üretimimiz de artıyor. Bakteri ve mantar gibi diğer enfeksiyöz ajanlar da bronşite sebep olabilmektedir. Fakat en sık karşılaştığımız bronşit vakaları, virüsler sebebiyle ortaya çıkan bronşitlerdir. Bu nedenle, bu tür vakalarda antibiyotik kullanımı pek etkili sonuçlar doğurmaz. Eğer bronşit olduğunuzu düşünüyorsanız ve yukarıdaki semptomlara sahipseniz mutlaka doktorunuza görünmelisiniz. Doktorunuzun uygun gördüğü tedaviler ile bronşitten kurtulabilirsiniz. Üstelik daha ciddi bir tablonun oluşmasını engelleyebilirsiniz. Vücudunuzda gelişen olumsuz değişiklikleri göz ardı ederseniz ve semptomlarınızı ciddiye almazsanız, bronşit zatürre hastalığına evrilir. Eğer hastalık ciddi bir hal alırsa ve tedaviye geç kalındıysa basit bir enfeksiyon olarak adlandırdığınız bronşit, ciddi sonuçlara neden olur.

Zatürre (Pnömoni) Nedir?

Pnömoni ya da halk arasındaki adıyla zatürre, akciğer dokusunun enfeksiyöz ajanlar sebebiyle tahrip edilmesidir. Bronşit ve zatürre konusu kapsamında şunu belirtelim. Bronşitten en büyük farkı, sadece bronşların değil alveol dediğimiz hava keselerinin de pnömoni hastalığında enfeksiyona uğramasıdır. Enfeksiyon sebebiyle bu alveollerin içi mukus dolar. Ayrıca oksijen alma işlemi efektif bir şekilde gerçekleşemez. Hatta bazı durumlarda alveollerimiz parçalanır ve görevini yerine getiremez hale gelir. Pnömoninin bulguları arasında bronşitle benzer olarak balgamlı öksürük ve ateş yer alıyor. Fakat bu semptomlar bronşitte olduğundan çok daha ağır bir biçimde seyrediyor. Öyle ki pnömoni hastalığına yakalanan kişinin ateşi kolay kolay düşmez. Bunun yanında bu kişilerde nefes almayla artan ağrı, kan tükürme ve ileri derecede koma gibi komplikasyonlar meydana gelebiliyor. Bu sebeple zatürre hastalığı konusunda kesinlikle bilgi sahibi olmalı ve bilinç kazanmalıyız. Özellikle çocukluk çağındaki kişiler, bağışıklık sistemlerinin tam olarak gelişememesi sebebiyle zatürre hastalığına daha kolay yakalanabiliyorlar. Bronşit ve zatürre hastalıklarını anlatırken, 5 yaş altı çocuk ölümlerinin en sık sebebi pnömoni’dir, diyelim. Bu sebeple çocuklarımız başta olmak üzere kendimizi solunum yolu enfeksiyonlarından korumalıyız. Hemen bir doktora başvurarak vakit kaybetmeden gerekli tedaviyi almaya başlamalıyız.

Zatürre (Pnömoni) Nedenleri

Pnömoni; virüs, bakteri ve mantar gibi enfeksiyona sebep olabilecek mikroskobik canlılar nedeniyle ortaya çıkar. Oldukça bulaşıcı olan bu mikroorganizmalar, çevremizdeki kişilerden bize kolaylıkla bulaşabiliyorlar. Hatta korona virüs, en sık pnömoni yoluyla ölüme sebep oldu. Bu yüzden pnömonisi olan kişilerin kesinlikle kendilerini izole ederek doktorlarına danışmaları gerekiyor. Pnömoniye neyin sebep olduğunu bilmeden herhangi bir ilaç kullanmak da kişilerin daha ağır bir hastalık geçirmesine zemin hazırlayabiliyor. Örneğin viral bir zatürre vakasında ne kadar antibiyotik kullanırsanız kullanın, herhangi bir fayda görmezsiniz. Kendi başınıza karar vermeden önce mutlaka doktorunuza danışmalı, kendinizi ve sevdiklerinizi ölümcül bir tabloya mahal vermemek adına her daim korumalısınız. Bu yazımızda bronşit ve zatürre nedenleri hakkında merak ettiğiniz noktalara değindik. Akciğerinizi bu tür hastalıklardan korumak için yukarıda değindiğimiz önlemlere dikkat etmenizi öneririz.

Hizmetlerimiz

Dr. Muhammet benzer​
Dr. Muhammet BENZER