NEWS This is the latest News !

Burun Estetiği Nedir?

Burnun anatomik ve fiziksel yapısı cerrah tarafından değiştirilebilir. Buna ek olarak cerrahın buruna daha estetik bir görünüm kazandırmak için cerrahi işlem yapmasına burun estetiği denir. Bu cerrahi işlemler; • Doğuştan gelen bozuklukları düzeltmek, • Fonksiyon kayıplarını gidermek, • Kaza sonucu oluşan deformiteleri eskiye döndürmek, • Kişilerin estetik tercihlerini yerine getirmek için yapılır. Burun için estetik işlemleri, plastik ve rekonstrüktif cerrahi uzmanları ve kulak burun boğaz uzmanları yapar. Bu estetik, burnun cerrahi olarak açılarak burundaki kemiklere ve burnun kıkırdağına şekil verilmesi yoluyla gerçekleşir. Kimi zaman burun kemiğinin bir kısmı törpülenir. Kimi zaman da burun kıkırdağına birtakım işlemler uygulanır. Böylece burnun daha farklı bir görünüm kazanması sağlanır.

Burun Estetiğinin Önemi

Trafik kazalarında, darp vakalarında, ağır travmalarda burun önemli ölçüde zarar görebilir. Kişinin hem estetik hem de fonksiyonel açıdan düzelmesi, yetenekli bir cerrahın elindedir. Yaman Cerrahi Tıp Merkezi cerrahı, burun estetiği ile hem burundaki kırık kemikleri vücudun başka bir bölümünden alınan greft yoluyla düzelterek rekonstrüksiyon işlemi gerçekleştirir. Hem de estetik açıdan dolgu gibi işlemler yapar. Böylece majör bir travma olan bu vakalar oldukça olumlu sonuçlarla hayatlarına devam ederler. Ayrıca burun kemiklerinin doğuştan itibaren aldıkları şekil kimi zaman olumsuz durumlara yol açabilir. Burnun bir kısmı veya iki tarafı da belirli bir oranda kapalı olabilir. Nefes almak en hayati reflekslerimizden bir tanesi olduğu için bu durum hayatı çok kötü bir şekilde etkiler. Burun estetiği yöntemi ile bu darlıklar açılabilir ve kişinin çok daha rahat bir hayata sahip olması hedeflenebilir.

Burun Estetiği Türleri Nelerdir?

Burun için estetik yani rinoplasti, belirli alt türlere ayırabileceğimiz keskin sınırları olan bir işlem değildir. Herkesin burnu kendine özgü olduğu için pek çok anatomik yapı burundan buruna değişiklik gösterebilir. Rinoplasti toplum içinde belirli bir işlemi hatırlatsa da her ameliyat kendisine özgü ve zorlu pek çok süreci içerir. Rinoplasti yukarıda saydığımız gibi estetik amaçlarla, fonksiyon geri getirmek amacıyla ve rekonstrüksiyon hedefiyle Yaman Cerrahi Tıp Merkezimizde yapılır. Ayrıca rinoplasti türünü detaylı bir fizik muayene ve görüntüleme yöntemleriyle birlikte doktorumuz belirleyecektir. Doktorumuz ile detaylı bir iletişim süreci geçirerek taleplerinizi ve beklentilerinizi anlatmalısınız. Böylece uzmanımız sizi tam olarak hayal ettiğiniz görünüme kavuşturur. Fakat unutulmamalıdır ki rinoplastide mükemmel sonuç diye bir şey asla yoktur. Burun en hassas ve karmaşık duyu organlarımızdan birisi olduğu için yapılacak en küçük bir hata bile işleri olumsuz yönde etkileyebilir. Bu yüzden mutlaka rinoplasti yaptıracağınız doktoru ve merkezi iyi seçmelisiniz. Hayalinizdeki hedeflere uygun, hayatınıza etki edecek ve sizleri istediğiniz görünüme ulaştıracak burun estetiği için Yaman Cerrahi Tıp Merkezimizdeki tecrübeli doktorlara başvurmalısınız.

Burun Estetiği Nasıl Yapılır?

Rinoplasti, açık veya kapalı estetik işlemleri olarak kabaca ikiye ayrılır. Açık ameliyatlarda, burun delikleri arasındaki kıkırdak dokunun derisi kesilerek burun derisi tamamen açılır. Böylece cerrahlar kıkırdaklara, kemiklere çok daha iyi müdahaleler gerçekleştirir.

1. Kapalı Ameliyatlar

Kapalı ameliyatlarda ise burun deliklerinin içerisinden yapılan bir dizi müdahaleler ameliyatın genel hatlarını oluşturur. Açık ameliyatlarda septum dediğimiz burun delikleri arasındaki bölgede birtakım izler kalabilir. Fakat kapalı ameliyatın en büyük dezavantajı majör değişikliklerin yapılamamasıdır. Cerrahınız sizin için hangi ameliyatın uygun olduğuna karar vererek daha iyi bir görünüm için en doğru tercihi yapacaktır.

2. Açık Ameliyatlar

Açık ameliyatlarda hastalar genellikle genel anesteziye alınır ve ameliyat daha uzun sürer. Bu burun estetiği ameliyatlarında doktorlar hedeflere göre değişik işlemler uygular. Örneğin hastanın burnu açılarak vücudun diğer bölgelerinden alınan kıkırdak dokusu, buruna yerleştirilebilir. Diğer bir yandan burun kemiklerine şekil verilerek hastanın burun yapısı değiştirilebilir.

3. Rekonstrüksiyon

Rekonstrüksiyon dediğimiz burnun adeta tekrardan inşa edilmesi ameliyatları ise çok karmaşık ve uzun süren ameliyatlardır. Çok tecrübeli doktorların bile oldukça zorlandığı bu işlem sırasında, burnun kaybedilen ya da tahrip olan bölümü yeniden inşa edilir. Vücudun başka bölgesindeki kemik dokuları ve kıkırdak dokuları buralara yerleştirilir. Anatomik yapılar cerrah tarafından oluşturulur. Adeta burnun bir kopyası inşa edilerek ameliyat sonlanır.

Burun Estetiği Kaç Saat Sürer?

Cerrahi operasyonun süresi yapılacak işleme göre değişir. Hastada septum eğriliği veya farklı problemler yoksa ameliyat maksimum 2,5 saat sürebilmektedir. Cerrah sadece burun ucu şekillendirecekse, bu operasyon daha da kısa sürer. Fakat daha önce rinoplasti ameliyatı olmuş hastada deformite meydana gelmişse, ikinci ameliyatı daha uzun sürecektir. Ayrıca bazı hastaların ikinci ameliyatları daha komplike olduğu için 5 veya 6 saat sürebilmektedir. Peki, burun çökmesi nedir? Burun ameliyatlarında cerrah burun sırtını destekleyen kemiği ve kıkırdağı fazla alabilir. Böylelikle burun iyi desteklenmez. Operasyon sonrası şişlikler indikçe hasta burnunun çöktüğünü görür. Bu tür durumlarda sekonder bir ameliyat gereklidir. Hatta cerrah hastanın kaburgasından kemik alarak revizyon ameliyatı yapar.

Burun Ucu Düşmesi Nedir?

Zamanla dudak ile burun arasındaki açı azalabilir. Böylece kişi burun ucu yüksekliği sorununu yaşar. Başka bir deyişle burun ucu düşmesi meydana gelir. Eğrilmiş kıkırdak burun ucuna yakın konumda olabilir. Septum ameliyatında bu bölge çıkarılırsa ve gerekli tedbir alınmazsa burun ucu desteği zayıflar. Bunun sonucunda kişide burun ucu yükseklik kaybı meydana gelir. Yani burun ile dudak arasındaki açı daraldığı için burun ucu düşmesi kaçınılmaz olur. Bu tür sorunlarda profesyonel cerrah burun ucunu destekleyecek uygulamalar yapar. Bazı hastalarda ameliyat sonrası ödemden dolayı dudak ile burun arasındaki açı daha yüksektir. Ödem azalınca bu açı azalacaktır. Hasta ödemden dolayı oluşan bu durumu burun ucu düşmesi olarak düşünebilir. Kapalı travmatik yöntemlerle yapılan ameliyatlarda ödem sorunu az olacaktır. Ayrıca hastanın burun ucu bağları korunduğu için burun ile dudak arasındaki açıda belirgin bir değişiklik görülmeyecektir. Uzman doktor burun ameliyatı yaptığında hastanın burnunu uzun yıllar kullanmasını planlar. Ona göre teknikler kullanıp operasyonu gerçekleştirir. Sizde doğru bir uzman doktorun yanında burun estetiği ameliyatı için Yaman Cerrahi Tıp Merkezini tercih edebilirsiniz.

Burun Ameliyatları Ağrılı Mıdır?

Genel olarak burun ameliyatları çok ağrılı değildir. Fakat insanlar arasında bilinen en yaygın yanlış ise rinoplasti ameliyatlarının ağrılı olduğu bilgisidir. Operasyon sonrasında burunda şişlikler ve morluklar oluşur. Bu yan etkilerden dolayı insanlar bu tür ameliyatların ağrılı olduğuna inanmaktadır. Eskiden rinoplasti ameliyatı kapsamında kullanılan pamuklu tamponlar vardı. Ameliyat sonrası tamponları çıkarmak sırasında bazen sorunlar yaşanmaktaydı. Günümüzde tamponsuz rinoplasti yapılmaktadır. Pamuklu tamponlar hastanın burnunun içine yapışıyordu. Bu nedenle çıkarma işlemi sırasında kanamalar olmaktaydı. Artık rinoplasti ameliyatlarında silikonlu tamponlar kullanılmaktadır. Başka bir deyişle silikonlu tamponlar buruna yapışmadan çıkarılmaktadır. Peki, estetik burun operasyonlarından sonra neden şişme ve morarma olur? • Hastanın kıkırdak ve kemik yapısı işlem sırasında yan etkilere neden olabilir. • Ayrıca hastanın cinsiyet ve yaşı nedenler arasında sayılabilir. • Estetik cerrahın kullandığı teknik şişme ve morarmaya neden olabilir.

Burundaki Kemer veya Burun Küçültme Ameliyatları Zor Mudur?

Plastik cerrahi kapsamında en zor ameliyatlardan biri rinoplastidir. Çünkü insan burnu diğer organlara göre herkes tarafından görünen bir yerdedir. Ayrıca burun için insanların yapacağı değerlendirmeler hastayı olumlu veya olumsuz çok etkileyecektir. Bu ameliyata teknik açıdan baktığımızda zor bir estetik operasyon olduğunu görmekteyiz. Hastanın kendine has cilt, kemik ve kıkırdak yapısı uzman doktorun işini zorlaştırır. Mesela hastanın kemik, kıkırdak ve cilt yapısı narinse cerrahın daha dikkatli davranması gerekecektir. Eğer burun derisi ince olan bir hastaya operasyon sırasında teknik bir hata yapılırsa dışarıdan bu hatayı fark etmek kolaydır. Ayrıca cerrah kıkırdakları yeterince desteklemezse hastanın burnunda asimetriler ortaya çıkabilir. Bunlara ek olarak hastanın kalın bir cildi varsa estetik operasyon zor olacaktır. Çünkü kalın bir cilde sahip hastaya yapılan estetik hatlar çok belli olmayacaktır. Kısacası rinoplasti operasyonlarındaki zorluklar burundaki kemer veya burnun eğriliğinden kaynaklanmaz. Daha çok hastaların cilt, kıkırdak ve kemik yapılarının farklı olmasından dolayı zorluklar oluşabilir. Yaman Cerrahi Tıp Merkezi estetik cerrahı burun estetiği alanında profesyonel olduğu için hastaya özel planlama yapar. Bunun sonucunda hasta memnun kalacağı ve hayalini kurduğu burun şekline kavuşur.

Burun Estetiği Öncesi Nelere Dikkat Etmeliyim?

Estetik cerrah burun için yaptığı ameliyatta hassas işlemler yapar. Ayrıca kanamanın mümkün olduğu kadar az olmasını hedefler. Bunun için operasyon sırasında özel ilaçlar kullanarak en ideal ortamı yaratır. Estetik cerrahın dikkat etmesi gerekenler olduğu gibi hastanın da ameliyat öncesi dikkat etmesi gereken durumlar vardır. Rinoplasti öncesi dikkat etmeniz gerekenler şunlardır: • Hastanın genel sağlığı hakkında bilgileri estetik cerrahına söylemesi çok önemlidir. • Ayrıca hastanın kullandığı ilaçlar varsa bunları cerraha ve anestezi uzmanına söylemesi gerekir. • Ameliyat öncesi takılar çıkarılmalıdır. Hasta makyajını temizlemelidir. • Operasyondan bir hafta önce kanı sulandıran ilaçlar bırakılmalıdır. • Eğer hasta soğuk algınlığı, grip gibi rahatsızlıklar yaşıyorsa, estetik cerrahı bilgilendirmelidir. • Bitki çayları kanamayı artırabilir. Ameliyat öncesi bu tür içecekler içilmemelidir. • Kadınlar adet dönemindeyken rinoplasti operasyonunu tercih etmemelidir. Nedeni ise regl dönemi ameliyat sonrası meydana gelebilecek ödemi artırmaktadır. • Sigara iyileşme sürecini olumsuz etkiler. Bu nedenle operasyondan önce sigara içmeye ara verilmelidir.

Burun Estetiği Sonrası Nelere Dikkat Etmeliyim?

Özellikle hastanın baş bölgesinde kan basıncını artıracak durumlardan uzak durması gerekir. Ayrıca travmalara dikkat etmelidir. Bunun yanında burunu olumsuz etkileyecek aktivitelerden uzak durmalıdır. Rinoplasti ameliyatı sonrası dikkat edilmesi gerekenler aşağıdaki gibidir: • Ameliyat sonrası hasta yatarken başını mümkün olduğu kadar yüksekte konumlandırmalıdır. Böylece travmalardan kendini korur. Ayrıca şişlikleri azaltır. • Hasta kanını sulandıracak yiyecek ve içeceklerden uzak durmalıdır. Bunlara ek olarak aspirin gibi kan sulandırıcı ilaçlar almamalıdır. • Operasyon sonrası hasta 10 gün normal aktivitelerden uzak durmalıdır. Üç hafta boyunca tamamen ağır spor yapmamalıdır. • Hasta burnunu koruyan atellerin veya alçının ıslanmamasına dikkat etmelidir. Operasyon sonrası belli bir süre hasta baş kısmını yıkamadan banyo yapmalıdır. • Estetik cerrahın belirttiği süre boyunca hasta gözlük kullanmamalıdır. • Hastanın düzenli uyuması ve düzenli beslenmesi önemlidir. • Son olarak hasta dişlerini yumuşak ve yavaş fırçalamalıdır. Böylelikle burun tabanında hassasiyet oluşmaz.

İdeal Bir Burun Nasıldır?

Sanat alanında altın oran kavramını mutlaka duymuşsunuzdur. Bu matematiksel oran insan vücudu içinde estetik mükemmelliği ifade eder. Cerrahlar burun için altın orana yakın değerler elde etmek ister. Nedeni ise estetik algı içinde bu oranlar daha hoş karşılanır. Burun için yapılan estetikte hastanın istekleri ve beklentileri de baz alınır. Ayrıca uzman doktor mevcut varyasyonları göz önünde tutup, en mükemmel oranı yakalamaya çalışır. Bu faktörlere bağlı olarak cerrah hasta için planladıkları burunu sanal uygulamalarda gösterir. Hasta 2 boyutlu ya da 3 boyutlu uygulamalarda ameliyattan sonraki burnunu görebilir. Estetik cerrah ve hasta sanal uygulamalar üzerindeki görüntüler hakkında fikir alış verişi yapar. Ardından hastanın burnunun nasıl olacağına birlikte karar verilir.

Hizmetlerimiz

Burun estetiği nedir?
Burun Estetiği Nedir?

Burun estetiği yöntemi ile bu darlıklar açılabilir ve kişinin çok daha rahat bir hayata sahip olması hedeflenebilir.

Op dr aydın mamak
Op. Dr. Aydın MAMAK