NEWS This is the latest News !

Çocukluk çağında sıklıkla görülen ve ebeveynlerin büyük endişeler duyabildiği çocuklarda alerji bir sağlık sorunudur. Bu arada çocuklarda bağışıklık sistemi gelişmeye devam eder. Bağışıklık sistemi yetişkin olunca son halini alır. Bu nedenle çocukların bağışıklık sistemi günlük yaşantıda alışılmadık tepkiler verebilir. Örneğin oldukça zararsız bir maddeyi zararlı olarak algılar. Böylece bağışıklık sistemi bu madde vücuda hasar verecekmiş gibi savunmaya geçer. Bu yüzden alerji dediğimiz reaksiyonlar meydana gelir. Çoğu kişi çocuğunda gördüğü alerjiyi basit ve hafif bir vaka olarak yorumlar. Ancak bazı alerjiler büyük sorunlara neden olmaktadır. Örneğin anafilaksi dediğimiz ciddi ve hızlı alerjik reaksiyonlarda hızlı tedbir almanız gerekir. Eğer hızlı davranmazsanız çocuğunuz yoğun bakıma yatırılabilir. Hatta çok geç kalınırsa bu durum ölüme bile ulaşabiliyor. Bu yüzden çocuklarda alerji anne ve babaların bilinçli olması gereken bir husustur. Bu yazımızda alerji hakkında genel bilgi verelim. Ayrıca alerji belirtileri ve çeşitleri konusunu açıklayalım. Bunlara ek olarak alerjinin ortaya çıkış sebeplerini sıralayalım. Son olarak alerjik çocuklar için önerileri sıralayalım. İsterseniz çocuklarda gördüğümüz alerji konusunu tanımlayarak yazımıza bir giriş yapalım.

Alerji Nedir?

Normalde vücutta herhangi bir problem yaratmaması gereken maddeler vardır. Bu maddeler bazı kişilerin metabolizması tarafından düşman olarak algılanır. Bu düşman ve tehdit olarak algılama olayı bağışıklık sistemini uyarır. Başka bir deyişle vücut aynı bir enfeksiyon başlangıcı yaşıyormuş gibi alerjik tepki verir. Çocukluk döneminde ise bağışıklık sistemi oldukça yoğun olarak çalışır. Bu sebeple alerjik reaksiyonlar çocukluk döneminde daha fazla gelişebilmektedir. Çocukluk döneminde bağışıklık sisteminin aşırı reaksiyonları bazı çocuklarda alerji vakasına neden olur. Ayrıca ilerleyen dönemlerde de alerjinin devam etmesine yol açar. Yani bazı çocuklar bir besine ya da bir maddeye her rastladığında alerjik bir reaksiyon ortaya çıkar.

Alerji Türleri Nelerdir?

Çeşitli zehir, ilaç ve besinler nedeniyle bazı kişilerin metabolizması anafilaksi dediğimiz ağır alerjik reaksiyonu verir. Hatta bu alerjik reaksiyonların çoğu arı sokması veya fıstık gibi besinlerden kaynaklanmaktadır. Bu alerjik reaksiyon sonrası kişide şok durumu meydana gelebilmektedir. Ayrıca düşük nabız ve cilt döküntüsü semptomları olur. Çocuklarda alerji türlerinden biri olan anafilaksi vakalarında erken müdahale çok önemlidir. Çünkü bu tür alerjik reaksiyon ölümcül olabilmektedir. Anafilaksi alerjiyi ölümcül hale gelmeden önce kontrol etmek mümkündür. Bunun için doktor edinefrin enjeksiyonları verir. Yani hastanın epinefrin enjeksiyonlarını yanında taşıması gerekmektedir. Diğer alerji türlerine örnekler ise aşağıdaki gibidir: • Vücutta ürtiker dediğimiz döküntüler • Alerjenin cilde değdiği yerde kızarıklık • Çocukta ateşin yükselmesi • Nefes alıp verirken güçlük çekmek Çocuğunuzun tanısı konulmuş bir alerjisi olabilir. Daha önce anafilaksi benzeri bir problemle karşılaşmış olabilirsiniz. Alerji rahatsızlığı için adrenalin iğneleri yanınızda olmalıdır. Hastaneye yetişemeyeceğiniz durumlarda bu iğneler sizlere yardımcı olacaktır. Kısacası anafilaksiyi kolayca atlatmanızı sağlayacaktır.

Çocuklarda Alerji Yapan Etkenler

Pek çok faktör çocuklarda gördüğümüz alerjiye neden olur. Bu yazımızda genel olarak alerjinin büyük çoğunluğunu oluşturan etkenlerden bahsedelim. Zaten çocuklarda alerji oluşumuna sebep daha çok besinlerdir. Bu besinlere yer fıstığı, süt ve süt ürünleri, çikolata, domatesi örnek olarak verelim. Diğer yandan egzama, saman nezlesi, glüten hassasiyeti ve astım alerji vakaları altında incelenir. Bu saydıklarımız problemlerin semptomlarını çocuğunuzda görüyorsanız, mutlaka çocuk doktoruna başvurun. Yaman Cerrahi Tıp Merkezi uzman doktoru alerji ve diğer hastalıkların tanısı ve tedavisi konusunda sizlere destek verecektir. Böylece çocuğunuzun sorununu uzman doktor yardımıyla kontrol altına alırsınız. Öncelikle çocuğunuza alerji testi yapılacaktır. Böylece alerji türü karşısında nasıl tedavi uygulayacağınızı öğrenirsiniz. Çocuklarda alerji; çocuğunuzun besin alımını kontrol etmenizle sorun olmaktan çıkar. Ayrıca mevsim geçişlerinde aldığınız tedbirler kritik önem taşır. Bunlara ek olarak koruyucu tedaviler ile alerjiden baş edersiniz. Sonuç olarak alerji konusunda bilinçli olursanız, alerjik reaksiyonlar tehdit olmaktan çıkar.

Çocuklarda Besin Alerjisinin Belirtileri

Alerjik besinlerin tüketilmesiyle besin alerjisi oluşmaktadır. Bunun yanında alerjik besinleri koklamak ve dokunmak da alerjiye neden olmaktadır. Bazı ağır alerjik vakalarda alerjik besinin pişirildiği yerde olmak bile krize sebep olur. Hatta besini yiyen kişi, o besine alerjisi olan kişiyi öptüğünde alerjik reaksiyon meydana gelebilmektedir. Çocuklarda alerji belirtileri aşağıdaki gibidir: • Hırıltılı solunum ve nefes darlığı • Dudak, dil, boğaz ve yüzde şişkinlik • Yutkunmada güçlük çekmek • Soluk mavi bir cilt • Ayrıca bu cilt soğuk ve nemli olur • Konuşma zorluğu • Ses kısıklığı • Bilinç kaybı ve sersemlik hissi • Baş dönmesi • Hızlı ve zayıf kalp atışları • Mide bulantısı ve kusma • İshal

Alerjik Çocuklar İçin Öneriler

Öncelikle alerji nemli ve yağmurlu ortamları sever. Bu nedenle bu koşullarda alerji vakaları artar. Özellikle alerjik reaksiyon veren çocuklar sonbahar gibi dönemlerde sorunlar yaşar. Peki, ‘Çocuklarda alerji oluşmasını önlemek için öneriler nelerdir?’ hep birlikte inceleyelim.• Havalar soğuk olsa bile evi düzenli olarak havalandırmak önemlidir. Ayrıca evi düzenli temizlemek gerekir. Temizlik sırasında kokulu temizlik malzemeleri kullanmayın. • Evde nem oranını azaltmak önemlidir. Bunun için gerekli önlemleri almanızda fayda vardır. Özellikle evin duvarlarında ve banyo gibi yerlerde akan ve nemden dolayı kabaran yerler olmamalıdır. • Eğer çocuğun hayvan tüyüne alerjisi varsa, alerjisi olan hayvandan uzak durması gerekir. • Bazı çocuklarda ev tozuna karşı alerji vardır. Bu nedenle çocukların yatak odasında halı olmamalıdır. Ayrıca evde fazla eşya, kitaplarla dolu kitaplık, içi giysi dolu büyük dolaplar olmamasında fayda vardır. Çünkü bu saydığımız unsurlar fazla toz tutar. • Çocukların fast food tarzı yiyeceklerden uzak durması önemlidir. Ayrıca katkı maddesi barındıran yiyecekler çocuklarda alerji reaksiyonlarına neden olabilmektedir. Eğer çocuk kreşe veya okula başlayacaksa öncelikli olarak besin alerjisi olup olmadığını öğrenmek gerekir. • Sonbaharda alerjik reaksiyon veren çocuğun ilaç dozları doktor kontrolünde ayarlanmalıdır. • Alerjik reaksiyon veren çocukların elini ve yüzünü yıkama alışkanlığı olmalıdır. Özellikle çocuklar dışarıdan gelince elini ve yüzünü yıkamalıdır. Polenlerin yoğun olduğu dönemlerde alerjik çocuklar maske kullanmalıdır. • Astım hastası gibi alerjik reaksiyon veren çocuklara grip aşının yapılması iyidir. • Alerjisi olan çocukların olduğu ortamda çiçek yetiştiriyorsanız, küf faktörüne dikkat etmelisiniz. Çünkü bazı çiçeklerin diplerinde küf oluşmaktadır. Küfler alerjik reaksiyonları tetiklemektedir. Özellikle alerjisi olan çocukların odasına çiçek koymayınız. • Sigara dumanı çocuklarda alerjiyi tetikleyen faktörlerden biridir. Bu nedenle evde sigara içmemelisiniz. Sonuç olarak alerji için bilinçli olup doktor desteği almanız çok önemlidir. Çocuklarda alerji için Yaman Cerrahi Tıp Merkezimizdeki uzman doktorumuza ulaşmanızı tavsiye ediyoruz.

Hizmetlerimiz

Cocuk2
Çocuklarda Enfeksiyon

Bu yüzden her ne kadar basit gibi görünse de çocuklarda enfeksiyon durumlarında iyi bir bakım aldıklarından ve uygun tedaviyi gördüklerinden emin olmalısınız.

Cocukaşı
Çocukluk Çağı Aşıları

Çocukluk çağı aşıları, bazı bakteri ve virüslerin oldukça zayıflatılmış şekliyle veya ölü bir biçimde serum sıvısına yerleştirilmektedir.

Cocuk2a
Çocuklarda Alerji​

Çocukluk döneminde bağışıklık sisteminin aşırı reaksiyonları bazı çocuklarda alerji vakasına neden olur.

Cocuk1
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları (Pediatri) bölümü doğumdan ergenliğe kadar olan süreçte çocukların sağlıklarının takip ve tedavisiyle ilgilenmektedir.

Cocuk
Uz. Dr. Turan SARIKAYA
Başhekim
Cocuk2
Uz. Dr. Nejat ÖNAL