
Bu yüzden her ne kadar basit gibi görünse de çocuklarda enfeksiyon durumlarında iyi bir bakım aldıklarından ve uygun tedaviyi gördüklerinden emin olmalısınız.
Çocuklarda enfeksiyon, pediatri bölümünün en yoğun ve en çok hastaya sebep olan rahatsızlıklardan bir tanesidir. Beyaz kan hücrelerimizin oluşturduğu bağışıklık sistemimiz, daha önce vücuda girmeyen mikroplar vücudumuza girdiğinde, onlara karşı bir savunma mekanizması oluşturur. Böylece bizler bu yabancı ajanla bir daha karşılaştığımızda çok daha kolay yanıt verebilir, vücudumuzu savunabiliriz. Fakat çocuklarımız, aşılar haricinde daha önce hiçbir mikroorganizma ile karşılaşmadıklarından bağışıklık sistemleri oldukça zayıf bir düzeydedir. Böylece her yeni mikroorganizma onlar için bir tehdit oluşturuyor. • Eğer mikroorganizma ağız ve burun yoluyla girerse solunum yolu enfeksiyonlarına, • Ağız yoluyla girerse sindirim sistemi enfeksiyonlarına, • Genital bölgelerden girerse idrar yolu enfeksiyonlarına sebep olabiliyor. İsterseniz gelin çocuklarda enfeksiyon ve hastalığa yol açan en önemli sebeplere birlikte göz atalım.
Üst solunum yolu enfeksiyonları, çocuklarda en sık görülen hastalıkların en başında yer alıyor. Özellikle mevsim geçişlerinde görülen bu hastalıklar, çocuklarımızda belirli semptomlara yol açıyor. Çocuklarınızda hafif ateşe eşlik eden boğaz ağrısı, öksürük, hapşırık ve burun akıntısı gibi semptomlar varsa yüksek ihtimalle çocuğunuz üst solunum yolu enfeksiyonu geçiriyor, demektir. Genellikle virüs kaynaklı olan üst solunum yolu enfeksiyonları çoğu zaman herhangi bir hasar bırakmadan iyileşiyor, diyebiliriz. Fakat uzamış üst solunum yolu enfeksiyonları eğer tedavi edilmezse alt solunum yolu enfeksiyonlarına kadar ilerleyebiliyor. Bu yüzden her ne kadar basit gibi görünse de çocuklarda enfeksiyon durumlarında iyi bir bakım aldıklarından ve uygun tedaviyi gördüklerinden emin olmalısınız.
Alt solunum yolu enfeksiyonları ise çok daha ciddi sonuçlara yol açabilen ve çocuğunuzun hayatını tehdit edebilen önemli hastalıklardır. Özellikle alveol dediğimiz hava keseciklerinin iltihaplanmasına sebep olan hastalıklar, çocuğunuz için büyük bir risk faktörüdür.
Akciğerin içerisinde yer alan dalların iltihaplanması ve enfeksiyona uğraması, bronşit ile sonuçlanabiliyor. Bronşit, kimi zaman bakteriyel kimi zaman da viral sebeplerle ortaya çıkabiliyor. Yüksek ateş, öksürük, solunumda hırıltılar ile ortaya çıkan bu hastalık, ilerleyen dönemlerde pnömoni yani zatürreye dönüşebiliyor.
Pnömoni, çocuklarda meydana gelen ve akciğerdeki küçük hava keselerinin iltihaplanmasına verilen isimdir. Dünyada 5 yaş altı çocuk ölümlerinin en sık karşılaşılan sebebi pnömonidir. Bu sebeple çocuklarda enfeksiyon konusu kapsamında çocuklarınızın mutlaka aşı takviminde yer alan aşılarının tam yapıldığından emin olmalısınız. Diğer bir yandan balgamlı öksürük, yüksek ateş, nefes almada yaşanan problemler ve kanlı öksürük gibi alt solunum yolu enfeksiyonu belirtileri ile karşılaşabilirsiniz. Bu durumda mutlaka çocuğunuzu doktora götürmelisiniz. Böylece yaşanabilecek tehlikeli durumların önüne geçmiş olursunuz.
Çocukluk çağında sık karşılaştığımız sindirim sistemi enfeksiyonları önemli bir durumdur. Her ne kadar çocukluk döneminde meydana gelen karın ağrılarının çoğu fonksiyonel yani herhangi bir sebebe bağlı olmaz. Fakat kimi zaman sindirim sistemi enfeksiyonu da bu semptomun ortaya çıkmasına neden olur.
Çocuklarda karın ağrısı, yoğun stres yaşandığı durumlarda veya herhangi bir sebeple soğuğa maruz kalındığında ortaya çıkar. Fakat kimi zaman da çocuklarda enfeksiyon mide, ince bağırsak ve kalın bağırsak gibi bölgelerde meydana gelir. Bu enfeksiyonlar da çocuklarda karın ağrısı oluşumuna sebep olur.
Çocuklarda ishal, her ne kadar oldukça sık karşı karşıya kalınan bir durum olsa da mutlaka hekimlerin ve ailelerin bu semptoma dikkat etmesi gerekiyor. Günde 3 defadan fazla yapılan sulu dışkılama ishal olarak nitelendiriliyor. Eğer çocuğunuzun ishali birkaç gün boyunca geçmediyse mutlaka hastaneye başvurmanızı öneriyoruz. Çünkü çocuğunuzun ishal sebebiyle kaybettiği su rahatsızlıklara ve hatta ölüme bile yol açabilir. Dünyada 5 yaş altı çocuk ölümlerinin en sık 2. sebebi olan ishallere kesinlikle dikkat etmelisiniz. Ayrıca tedbirinizi alarak mutlaka doktorunuza başvurmalısınız.
İdrar yolu enfeksiyonları, çocuklarda enfeksiyon sebepleri arasında yer alan önemli bir gruptur. Yetişkinlerde daha çok kadınlarda rastlansa da çocukluk döneminde erkek idrar yolu enfeksiyonu vakası daha çoktur. Bez değişiminin yapılmaması ve çocuklarda hijyenin ihmal edilmesi idrar yolu enfeksiyonu riskini arttırıyor. Çocuklarınızın altının temiz olduğundan mutlaka emin olmalı ve sıkı bir takiple çocuğunuzun bezini sürekli değiştirmelisiniz. Aksi takdirde idrar yolu enfeksiyonları ile karşı karşıya kalabilirsiniz. İdrar yolu enfeksiyonları her ne kadar kulağa basitmiş gibi gelse de bu enfeksiyonların böbreğe ulaşması, çocuğunuz için büyük bir risk teşkil ediyor. Özellikle çocukluk döneminde geçirilen bu hastalıklar ilerleyen yaşlarda geri döndürülemez sonuçlara mahal verebiliyor. Bu yüzden çocuklarda enfeksiyon kapsamında idrar yolu enfeksiyonu olan çocuğunuzu mutlaka doktora götürmelisiniz. Ayrıca gereken tedaviyi almasını sağlamalısınız.
Çocuklarda olan enfeksiyon deyince çoğu kişinin aklına yukarıdaki bakteriyel ve viral hastalıklar geliyor. Fakat çocukluk çağının sık görülen hastalıklarından olan kızamık, kızamıkçık, suçiçeği ve kızıl gibi hastalıklar da çocuklarda enfeksiyon dalı altında değerlendiriliyor. Viral enfeksiyon olarak adlandırdığımız bu hastalıklar deride döküntülere sebep oluyor ve çocuklarımızın hayatını tehdit edebiliyorlar. Yenidoğan döneminde yapılan aşılar, çoğu çocuğu bu hastalıklardan korusa da bazen döküntülü hastalıklarla karşılaşabiliyoruz. Bu hastalıklar uygun tedavi altında kolayca iyileşiyor. Ayrıca çocuğumuzun herhangi bir hasar almadan hayatına devam etmesi sağlanıyor. Önceden oldukça ölümcül olarak nitelendirilen bu döküntülü hastalıklar, günümüzde sadece bir haftalık enfeksiyon gibi atlatılabiliyor. Yoğun derecede bulaşıcı olan bu viral hastalıklar özellikle okul genelinde bir salgına yol açmaması için mutlaka kontrol altına alınmalıdır. Çocuğunuzun herhangi bir döküntülü hastalığa sahip olduğunu görürseniz mutlaka hastaneye başvurmalı ve tedavisinin yapılmasını istemelisiniz. Çocuklarda olan enfeksiyon konusu her ne kadar hayatın olağan akışına dâhil olsa da ebeveynlerin mutlaka bazı semptomların takipçisi olması gerekiyor. Basit olarak nitelendirdiğiniz bir bulgu çocuğunuzun kritik bir hastalığa sahip olmasını engelleyebilir. O yüzden çocuklarda enfeksiyon alanına mutlaka hâkim olmalı ve düzenli olarak çocuğunuzun takibini yapmalısınız.
Bu yüzden her ne kadar basit gibi görünse de çocuklarda enfeksiyon durumlarında iyi bir bakım aldıklarından ve uygun tedaviyi gördüklerinden emin olmalısınız.
Ayrıca her yaşın gerektirdiği boy ve kilo değerleri farklıdır. Bu nedenle çocuklarda boy kilo oranı da sürekli değişiklik gösterir.
Çocukluk döneminde çok sık rastlanan enfeksiyonlar, çocuklarda yüksek ateş ve havale problemlerine neden olur.
Çocukluk çağı aşıları, bazı bakteri ve virüslerin oldukça zayıflatılmış şekliyle veya ölü bir biçimde serum sıvısına yerleştirilmektedir.
Çocukluk döneminde bağışıklık sisteminin aşırı reaksiyonları bazı çocuklarda alerji vakasına neden olur.
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları (Pediatri) bölümü doğumdan ergenliğe kadar olan süreçte çocukların sağlıklarının takip ve tedavisiyle ilgilenmektedir.