
Bu yüzden her ne kadar basit gibi görünse de çocuklarda enfeksiyon durumlarında iyi bir bakım aldıklarından ve uygun tedaviyi gördüklerinden emin olmalısınız.
Çocuklarda sağlıklı ve ideal boy kilo oranına sahip olmak, aynı yetişkinlerde olduğu gibi çok önemlidir. Vücut kitle endeksi (BMI) dediğimiz ölçüt, boy kilo oranını gösteriyor. Bu ölçüt herhangi bir şekilde yağ oranını veya kas oranını belirtmez. Sadece çocuğumuzun yaşına ve boyuna göre kilosunun yeterli olup olmadığını gösteriyor. Uzmanlar çocuklarda boy kilo endeksi değerlerini yaşa göre değerlendirir. Ayrıca her yaşın gerektirdiği boy ve kilo değerleri farklıdır. Bu nedenle çocuklarda boy kilo oranı da sürekli değişiklik gösterir. Genel olarak bir rakam vermek gerekirse, çocuklarınızda 14’ün altında ve 18’in üstünde bir boy kilo oranı ile karşılaşıyorsanız, tehlikeli değerler ile karşı karşıya olabilirsiniz. Çocuklarda sağlıklı boy kilo oranı konusu kapsamında bunun ne demek olduğunu aşağıda açıklayalım.
Çocuğunuzun yaşına ve cinsiyetine göre yıllar içinde sahip olması gereken fiziksel değerler vardır. Persentil tablosu bu değerleri sizlere gösterir. Çocuğunuzun ideal boy uzunluğu, baş çevresi ve kilo değerleri için ayrı tablolar vardır. Bebeğinizin cinsiyetine göre persentil tablosunu inceleyerek çocuğun gelişimi faktörünü takip edebilirsiniz. 14’ün altında boy kilo oranı yaklaşık 3. persentile, 18’in üstünde boy kilo oranı da yaklaşık 97. persentile denk geliyor. Persentil dediğimiz yüzdelik değerler, çocuğunuzun boy ve kilosunun yaşıtları arasındaki durumunu gösteriyor. 3. persentil dediğimizde, çocuğunuzun en zayıf %3’lük dilim arasında yer aldığını ifade ediyoruz. Yani çocuğunuz çok zayıftır. 97. persentil ise çocuğunuzun, yaşıtlarının %97’sinden daha kilolu olduğu anlamındadır. Kısacası bu değerler çocuklarda sağlıklı boy kilo oranı konusu içinde çocuğunuzun çok zayıf veya çok kilolu olduğunu gösterir. Peki, çocukta boy ve kilo oranı hesaplama nasıl yapılır? Boy kilo endeksine veya boy kilo oranına çok kolay bir hesaplama ile erişebilirsiniz. Çocuğunuzun kilosunu, metre cinsinden boyunun karesine bölün. Böylece çocuğunuzun boy kilo oranını çıkan sonuca göre bulursunuz.
Çocuklarda yaşa göre boy oranı ile büyüme durumunu değerlendirebilirsiniz. Bu oran ortalama değerlerden oluşan önemli bir göstergedir. Yaşa göre boy, çocuğunuzun yıllar boyunca sağladığı gelişim oranını gösterir. Ayrıca kronik bir sorunu işaret edebilen ve genetik problemleri gösteren kapsamlı bir tablodur. Eğer çocuğunuzun boyunun yaşıtlarına göre geri kaldığını düşünüyorsanız yapmanız gereken tek şey var. Çocuklarda sağlıklı boy kilo için mutlaka bir doktora başvurmalı ve tıbbi destek almalısınız. Üstelik bu durum, çocuğunuzun önemli bir sağlık problemi olduğunu gösterebilir. Veya çocuğunuzu yeteri kadar beslemediğiniz anlamına gelebilir. Yaşa göre boyu düşük olan yani bodur olarak nitelendirdiğimiz çocuklar vardır. Bu çocuklar küresel pediatri tanımına göre kronik beslenme yetersizliğinin bir göstergesidir. Özellikle hipofiz bezi ve büyüme hormonu ile alakalı bozukluklar sorunun kaynağı olmayabilir. Bu durumda yaşa göre boy kısalığının en önemli sebeplerinden birisi tabii ki yetersiz beslenmedir. Bunun dışında genetik faktörler de yaşa göre boyu etkiler. İnternet üzerinden kolayca yaşa göre boy eğrilerine ulaşın. Böylece çocuğunuzda boy kısalığı olup olmadığını öğrenin. Tabii ki bunun dışında doktora rutin kontroller için gittiğinizde yaşa göre boy oranını değerlendirir. Eğer doktor bir bozukluk tespit ederse, çocuklarda sağlıklı boy kilo için çalışmalara başlamalısınız.
Çocuklarda büyüme geriliği, gelişme geriliğini tetikleyerek çocukların hayat kalitesini azaltır. Sonuçta önemli sorunlara yol açar. Öncelikle büyüme geriliği ile gelişme geriliğini kesinlikle karıştırmayın. Gelişme geriliği, çocuğunuzun motor becerilerinin, konuşma durumunun, yürümesinin, bilişsel yeteneklerinin ve bunlar gibi beyin fonksiyonlarının geri kalmasına denmektedir. Büyüme geriliği ise yukarıda belirttiğimiz boy kilo oranına ve yaşa göre boy oranına göre belirlenmektedir. Çocuklarda sağlıklı boy kilo konusu kapsamında büyüme geriliğine pek çok çevresel ve genetik etken sebep olur, diyebiliriz. Eğer çocuğunuzda bir büyüme geriliği belirtisi tespit ettiyseniz hemen bir hastalıktan şüphelenmenize gerek yok. Matematiksel olarak saptanan büyüme geriliklerinin en sık sebebi, genetik sebeplerdir. Çocuğunuz ya o yıl genetik olarak daha az büyümeye programlanmıştır ya da doğuştan belirli bir boya ulaşabilecek şekilde genetik özellikler kazanmıştır. Diğer yandan başka sebepler de büyüme geriliğine yol açar. Örneğin anemi ve genetik hastalıklar, kronik bir tabloya yol açtığı için büyüme geriliğini tetikler. Bu yüzden çocuklarda sağlıklı boy kilo için çocuğunuzun tüm kontrollerinin yapıldığından ve uygun tedaviyi aldığından emin olmalısınız. Ayrıca erken doğum ve erken yaştan itibaren ortaya çıkan yetersiz beslenme gibi durumlar da büyüme geriliğini tetikler. Büyüme geriliğine sebep olan bir diğer önemli hastalık grubu da hormon eksiklikleridir. Çocuğunuzun büyümesini yöneten en önemli faktör büyüme hormonudur. Üstelik pek çok hormon kaynaklı hastalık büyüme geriliğine sebep olur. Bu yüzden küçük yaştan itibaren tiroit hormonu ve büyüme hormonu başta olmak üzere çocuğunuzun testlerini eksiksiz olarak yaptırmalısınız. Böylece önlenebilir büyüme geriliklerinin önüne geçebilirsiniz. Ayrıca ilerleyen yaşlarda çocuğunuzun sağlıklı bir şekilde büyümesini sağlarsınız.
Bu dünyadaki en kutsal makamlardan birisi tabii ki anneliktir. Bir annenin koruması, ilgisi, şefkati ve merhameti çocuk için en önemli husustur. Böylece çocuk, sağlıklı ve mutlu bir yaşam sürmek için en temel gereksinimini karşılar. Tabii ki anne sütü ve emzirme de çocuğunuzun sağlığı için oldukça hayati bir önem arz ediyor. Mutlaka ilk 6 ay boyunca çocuğunuzu yeterli anne sütü ile beslemelisiniz. Ayrıca 6 aydan sonra ise anne sütüne devam ederek ek besinlere başlamalısınız. Aksi takdirde ilerleyen dönemlerde çocuğunuzda büyüme gerilikleri baş gösterir. Kas ve iskelet sistemi bozuklukları, kronik hastalıklar ve yetersiz bağışıklık gibi durumlar ortaya çıkar. Emzirme konusunda mutlaka doktorunuza danışmalısınız. Ve çocuğunuzun yeterli şekilde beslendiğinden emin olmalısınız. Bir yetersizlik ve olumsuzlukla karşılaşırsanız mutlaka destek almalısınız. Gerekirse anne sütü için tedavi görmelisiniz. Doğru emzirme tekniklerinin anlatıldığı yardım bölümlerine başvurmalısınız. Ve çocuğunuzun sağlığını birinci önceliğe almalısınız. Unutmayın yeni doğan çocukların en çok ihtiyacı olan şey anne sevgisi ve anne ilgisidir. Çocuğunuzun bakımlarını eksik etmezseniz ve tüm kontrollerini yaptırırsanız, çocuklarda sağlıklı boy kilo oranını elde edersiniz. Sonuçta çocuğunuza ilerde mutlu ve sağlıklı bir yaşam hediye edersiniz.
Yazı Alanı
Bu yüzden her ne kadar basit gibi görünse de çocuklarda enfeksiyon durumlarında iyi bir bakım aldıklarından ve uygun tedaviyi gördüklerinden emin olmalısınız.
Ayrıca her yaşın gerektirdiği boy ve kilo değerleri farklıdır. Bu nedenle çocuklarda boy kilo oranı da sürekli değişiklik gösterir.
Çocukluk döneminde çok sık rastlanan enfeksiyonlar, çocuklarda yüksek ateş ve havale problemlerine neden olur.
Çocukluk çağı aşıları, bazı bakteri ve virüslerin oldukça zayıflatılmış şekliyle veya ölü bir biçimde serum sıvısına yerleştirilmektedir.
Çocukluk döneminde bağışıklık sisteminin aşırı reaksiyonları bazı çocuklarda alerji vakasına neden olur.
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları (Pediatri) bölümü doğumdan ergenliğe kadar olan süreçte çocukların sağlıklarının takip ve tedavisiyle ilgilenmektedir.