NEWS This is the latest News !

Çocuklarda Yüksek Ateş ve Havale Nedenleri

Çocuklarda yüksek ateş ve havale, belki de ailelerin en sık karşılaştığı semptomlardan bir tanesidir. En ufak rahatsızlıklardan büyük problemlere kadar pek çok hastalık, vücuttaki ateşi yükseltebilir. Genellikle aileler yüksek ateşi enfeksiyon belirtisi olarak görür. Fakat başka problemler de yüksek ateş sebebi olmaktadır. Yüksek ateş ve havale çok büyük ve geri döndürülemez sorunlara da yol açabilmektedir. Bu sebeple çocuğunuzda yüksek ateş semptomlarına rastladıysanız mutlaka hekime başvurmalısınız. Ve bu problemin çözümüne odaklanmalısınız. Böylece ilerde yaşanabilecek olumsuz durumların önüne geçersiniz. Bu yazımızda sizlere çocuklarda yüksek ateş ve havale sebeplerinden bahsedeceğiz. Gelin ateşi yükselten hastalıkları teker teker sıralayalım.

Çocuklarda Yüksek Ateş Sebepleri

Çocukluk döneminde ateş, pek çok sebebe bağlı olarak yükselebilir. Fakat ateş yükselten sebepleri saymadan önce yüksek ateşin tanımından bahsetmek istiyoruz. Yüksek ateş, çocuğunuzun vücudunun sıcaklığının yükselmesine verilen addır. Çocuk sağlığı ve hastalıkları için ateşi, termometreler ile ölçüyoruz. Koltuk altı bölgesinden ölçtüğümüz ateş 37,2 dereceye kadar normaldir. Ayrıca rektal bölgeden ölçtüğümüz ateş maksimum 38,2 derece olmalıdır. Ve kulaktan ölçtüğümüz ateş ise 37,8 dereceye kadar normaldir. Bu değerleri aşan ateşi ise yüksek ateş olarak nitelendiriyoruz. Büyük bir çoğunlukla çocuklarda yüksek ateş, enfeksiyon sebebiyle ortaya çıkar. Çocukluk döneminde çok sık rastlanan enfeksiyonlar, çocuklarda yüksek ateş ve havale problemlerine neden olur. Üst ve alt solunum yolu enfeksiyonları, sindirim sistemi enfeksiyonları ve idrar yolu enfeksiyonları vücut ısısının yükselmesine sebep olur. Ayrıca suçiçeği, kızamık ve kızıl gibi döküntülü hastalıklar da çocuğunuzun ateşini yükseltir. Bunun dışında yüksek ateşe romatolojik hastalıklar, kullanılan bazı ilaçlar ve tümörler de sebep olur. Ayrıca vücudumuzun ısı ayarlayıcısı olan hipotalamus bölgesinde meydana gelen hasarlar da vücut ısısının dengesini bozar. Her halükarda yüksek ateş acil durumlara sebep olacak önemli bir durumdur. Eğer çocuğunuzun ateşi düşmüyorsa; çocuğunuz titreme, sıkı giyinme ve üşüme gibi belirtiler gösterir. Böyle bir durumda mutlaka doktora başvurmalısınız. Kontrol altına alınmayan ateş, havale geçirme gibi durumlara yol açar. Ve ateşli havale geçiren çocuğun beyninde birtakım sorunlar meydana gelebilir. Bu yüzden çocuklarda yüksek ateş ve havale problemlerine karşı mutlaka doktorunuza başvurmalısınız.

Çocuklarda Yüksek Ateş ve Havale Nedir?

Havale, çocuklarda yüksek ateş sebebiyle ortaya çıkan ve nöbete yol açan önemli bir sağlık problemidir. Özellikle yenidoğan döneminden 6 yaşına kadar çocuklar havale geçirmeye eğilimlidir. Bu yüzden yüksek ateşe sahip olan çocuklarınızı mutlaka doktora götürmelisiniz. Böylece çocuğunuzun sağlıklı olduğundan emin olmalısınız. Çocuklarda meydana gelen her yüksek ateş vakası havaleye sebep olmaz. 38 dereceyi aşan ve uzun bir süre devam eden ateş risklidir. Ayrıca havaleye sebep olarak bir nöbet tablosu ortaya çıkarabilir. Eğer çocuğunuzda kasılmalar, soluk almada güçlülükler, bilinç kayıpları görüyorsanız ve bu şikâyetlere yüksek ateş de eşlik ediyorsa çocuğunuz havale geçiriyor olabilir. Çocuğunuz havale geçirdiği zaman kesinlikle panik yapmamalısınız. Ayrıca semptomları kendi başınıza geçirmeye çalışmamalısınız. Çocuklarda yüksek ateş ve havale durumlarında mutlaka bir pediatri uzmanına başvurmalısınız. Hatta gerekirse çocuk acil bölümüne başvuruda bulunmalısınız. Yaman Cerrahi Tıp Merkezi çocuk doktorlarımız, riskli durumları en iyi şekilde değerlendirir. Ayrıca doktorlarımız çocuğunuzun sağlığını korur. Bu arada evde herhangi bir yanlış tedavi uygulamayın. Bunun yanında ters bir hareket, çok daha kötü sonuçlar yaratır. Bu sebeple havale durumlarında mutlaka hastaneye müracaat etmenizi öneriyoruz.

Çocukta Havale Neden Risklidir?

Çocuklarda yüksek ateş, genetik yatkınlık ve uzamış süre ile birleştiği takdirde havale tablosunu ortaya çıkarabiliyor. Çoğu aile çocuklarda yüksek ateş ve havale ile karşılaştığında aşırı panik oluyor. Ve çocuğunun ilerleyen dönemde zihinsel bir engele sahip olabileceği korkusunu taşıyor. Fakat işin iç yüzü böyle değildir. Havale tablosu aşırı ölümcül ve korkulması gereken bir tablo değildir. Tek yapmanız gereken havale geçiren çocuğunuzu mümkün olan en kısa sürede hastaneye getirmektir. Çocukta havalenin ne zaman başladığını tam olarak hekiminiz ile paylaşmalısınız. Ayrıca gördüğünüz net bulguları hekime anlatmalısınız. Bu durumda hekiminiz kolayca havale tedavisi uygulayacaktır. Böylece uygun tedavi ile çocuğunuzu iyileştirecektir. Fakat yanlış yönlendirme, çok uzamış havale süresi ve yanlış tedavi kalıcı hasarlara sebep olur. Bu yüzden yapmanız gereken en önemli şey çocuğunuzu dikkatli şekilde gözlemlemektir. Bunun sonucunda hekiminize en doğru bilgiyi sunmanız gerekir. Böylece çocuğunuzun tedaviye ne kadar çabuk yanıt verdiğini sizler de görürsünüz. Çocuklarda yüksek ateş, çoğu zaman gözden kaçan fakat uzamış durumlarda büyük risklere sebep olabilen bir durumdur. Sizler de verdiğimiz tavsiyelere uyarak havale ve yüksek ateş tablolarını en iyi şekilde yönetebilirsiniz. Sonuçta çocuklarda yüksek ateş ve havale risklerine karşı çocuğunuzun sağlığını korursunuz.

Hizmetlerimiz

Çocuklarda enfeksiyon
Çocuklarda Enfeksiyon

Bu yüzden her ne kadar basit gibi görünse de çocuklarda enfeksiyon durumlarında iyi bir bakım aldıklarından ve uygun tedaviyi gördüklerinden emin olmalısınız.

Çocukluk çağı aşıları
Çocukluk Çağı Aşıları

Çocukluk çağı aşıları, bazı bakteri ve virüslerin oldukça zayıflatılmış şekliyle veya ölü bir biçimde serum sıvısına yerleştirilmektedir.

Çocuklarda alerji​
Çocuklarda Alerji​

Çocukluk döneminde bağışıklık sisteminin aşırı reaksiyonları bazı çocuklarda alerji vakasına neden olur.

Cocuk1 1
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları (Pediatri) bölümü doğumdan ergenliğe kadar olan süreçte çocukların sağlıklarının takip ve tedavisiyle ilgilenmektedir.

Cocuk
Uz. Dr. Turan SARIKAYA
Başhekim
Cocuk2 1
Uz. Dr. Nejat ÖNAL