NEWS This is the latest News !

Çocukluk Çağı Aşıları

Çocuğunuzun yenidoğan döneminde hastalıklardan uzak kalması için çocukluk çağı aşıları önemlidir. Ayrıca çocuğunuzun sağlıklı olması için gereken en önemli hamlelerden bir tanesi hastalıklara karşı aşılardır. Çocuklarımız, yenidoğan döneminde tüm enfeksiyonlara ve virüslere karşı savunmasız bir haldedir. Bu yüzden en ufak enfeksiyon bile oldukça kritik durumlar ortaya çıkarır. Doğar doğmaz yapılmaya başlanan çocuk aşısı ile sizler de çocuğunuzun sağlığını büyük oranda korursunuz. Yaptırılması zorunlu olan Sağlık Bakanlığı aşısı ihmal edilmemelidir. Ayrıca doktorunuzdan bu konuda bilgi almayı unutmayın. Eğer bu aşıları göz ardı ederseniz çocuğunuz oldukça basit durumlarda bile ciddi tablolar ile karşı karşıya kalır. Çocukluk çağı aşıları, yukarıda belirttiğimiz gibi Sağlık Bakanlığı’nın belirttiği şemaya göre yapılır. Birçok aşı, çocuğunuz doğduğu andan itibaren 13 yaşına kadar planlanır. İşte bu aşılar ve tekrar dozları ile çocuklarınız tehlikeli virüslere ve bakterilere karşı dirençli hale geliyor. Gelin çocuklar için aşılardan ve bu aşıların ne zaman vurulduğundan bahsedelim.

Yenidoğan Dönemi Aşıları

Aşılar, oldukça eski dönemlerden beri üretilmektedir. Ayrıca bu tıbbi tedbirlere ciddi çalışmalar yapılmaktadır. Öyle ki bir aşının nihai haline gelebilmesi için deneysel çalışmaların on yıllar boyunca sürmesi gerekiyor. İşte çocuklarımıza yapılan aşılar geçmiş dönemlerden itibaren üzerinde çalışılan sıvılardır. Bu sıvılar önemli materyaller olarak çocukların sağlığını korur. Çocukluk çağı aşıları, bazı bakteri ve virüslerin oldukça zayıflatılmış şekliyle veya ölü bir biçimde serum sıvısına yerleştirilmektedir. Çocuğunuzun vücuduna giren bu maddeler ise bağışıklık sistemini tetikler. Böylece çocuğunuz belirtilen ajanlara karşı direnç oluşturur. Sağlık personeli, bazı aşıları tek doz, bazılarını iki doz, bazılarını ise üç doz yapar. Bu aşılardan sonra ise çocuklarımız çok büyük oranda hayatları boyunca bu ajanlara karşı dirençli hale gelir. Geçmiş dönemlerde pek çok çocuğun hastalanmasına hatta ölmesine bu ajanlar neden olmuştur. Fakat günümüzde bu ajanlar herhangi bir sorun teşkil etmez. Bu yüzden sizler de mutlaka bu yenidoğan dönemi aşılarını yaptırmalısınız.

Çocukluk Çağı Aşıları Listesi

Çocuğunuz varsa aşılar hakkında bunu bilmeniz önemlidir. Verem; kızamık, kızamıkçık, kabakulak; suçiçeği gibi canlı aşıların aynı günde yapılması önemlidir. Eğer bu aşılar aynı gün yapılmazsa, dört hafta boyunca canlı aşı yapılmamalıdır. Dört hafta sonra ise canlı aşıları yaptırabilirsiniz. Bu arada canlı olmayan ile canlı aşılar arasında zaman sınırlaması bulunmamaktadır. Peki, çocukluk çağı aşıları listesi nedir? • Hepatit B aşısı • Verem (BCG aşısı) • DaBT- İPA-Hib (Difteri, boğmaca, tetanos, polio çocuk felci aşısı, hemofilus influenza tip B beşli aşısı) • KPA (konjuge pnömokok) • KKK kızamık, kızamıkçık, kabakulak aşısı • DaBT-İPA (dörtlü aşı) • OPA (oral polio aşısı) • Td (tetanos, erişkin tip difteri) • Hepatit A aşısı • Suçiçeği

Aşı Uygulamalarında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Aşının yan etkileri önemsiz sayılacak düzeydedir. Ayrıca bu yan etkiler herkeste görülür. Şöyle ki enjeksiyonun yapıldığı bölgede kızarıklık, şişkinlik, hafif kanama ve sancı olabilir. Çocuklarda aşının ciddi bir sorun oluşturmaması için dikkat edilmesi gerekenler aşağıdaki gibidir: • Sağlık personelinin kullandığı iğne hijyenik ve tek kullanımlık olmalıdır. • Aşı bileşeninin amaca uygun olması gerekir. • Ayrıca aşının tarihinin geçmemesi çok önemlidir. • Son olarak aşı uygun koşullarda saklanmalıdır.

Aşı Korkusu ve Doktorlarımızın Olumlu Yaklaşımı

Bilim adamlarının belirli hastalıklara karşı geliştirdiği aşılar vardır. Bunlar toplumda uygulandıkça insanlar arasında hastalık azalır. Ayrıca aşının yaygın şekilde kullanılmasından dolayı kontrendikasyonlar artar. Bu nedenle aşının sağladığı yarar göz ardı edilir. Sonuçta bazı aşılar sakıncalı bulunur. Fakat bizim dikkat etmemiz gereken husus ise bir aşının amaca uygunluğu ve güvenirliliğidir. Bu konuda doktorunuzdan her zaman doğru bilgiyi alabilirsiniz. Bildiğiniz gibi aşılar tek seferlik olabilir. Bunun yanında periyodik şekilde tekrarlanması gerekenler de vardır. Bizim toplumda yaygın olan bir konudan bahsedelim. Genellikle çocuk veya yetişkinlerde aşı korkusu vardır. Bu korku enjeksiyon yöntemine karşı kişilerde oluşan bir korkudur. Özellikle çocuklarda bu korku enjeksiyon işlemini güç hale getirmektedir. Bazı çocuklar aşı vurulmadan önce aşırı heyecanlanıp mide bulantısı yaşar. Bu nedenle Yaman Cerrahi Tıp Merkezi her zaman aşının zararlı bir uygulama olmadığını vurgular. Doktorlarımız sağlıklı bir yaşam için çocukluk çağı aşıları hakkında gerekli vurgulamaları yapmaktadır. Yaman Cerrahi Tıp Merkezi toplumumuzda oluşmuş enjeksiyon korkusunu gidermek için hastayı psikolojik olarak rahatlatır. Böylece doktorlarımız aşıya karşı güven sağlamaktadır.

Çocukluk Aşıları Ne Zaman Vurulur?

Evladınızın aşıları tam olsun istiyorsanız, mutlaka doktorunuzu dikkatlice dinlemelisiniz. Üstelik çocuğunuzun tüm kontrollerini eksiksiz olarak yaptırmalısınız. Yenidoğan döneminde sürekli doktorunuz ile dirsek temasında bulunmalısınız. Ve tüm gelişmeleri takip etmelisiniz. Nasıl olsa doktorumuz yapmıştır diye bir düşünceye asla kapılmamalısınız. İnternette yer alan çocukluk çağı aşıları takvimine bakmalısınız. Böylece çocuğunuzun bu aşıları olup olmadığını kontrol etmelisiniz. Sağlık Bakanlığı’nın zorunlu tuttuğu aşıların yanı sıra rotavirüs gibi sık görülen ajanlara karşı da rotavirüs aşısı yaptırmalısınız.

Aylara Göre Çocuğunuza Yaptırmanız Gereken Aşılar

• Yenidoğan döneminde birinci ay dolmadan Hepatit B aşısı • 1. ayın sonunda Hepatit B’nin ikinci dozu • 2. ayın sonunda BCG, beşli aşı ve KPA aşısının ilk dozları • 4. ayın sonunda beşli aşı ve KPA ikinci dozu • 6. ayın sonunda beşli aşı ve Hepatit B 3. dozu ve OPA 1. dozu • 12. ayın sonunda KPA’nın rapel yani hatırlatma dozu, KKK ve suçiçeği aşısının ilk dozu • 18. ayın sonunda beşli aşının hatırlatma dozu, OPA’nın ikinci dozu ve Hepatit A’nın ilk dozu • 24. ayın sonunda Hepatit A’nın 2. dozu • 48. ayın sonunda KKK’nın 2. dozu ve dörtlü aşının rapel dozu • Çocuklarımız 13 yaşına ulaştığında ise Td’ye dair tekli rapel doz yapılmalıdır.

Yenidoğan Döneminde Aşılar Nasıl Yapılır?

Çocukluk çağı aşıları, genel olarak intramüsküler dediğimiz kas içi bölgesine uygulanır. Veya intravenöz yani damar içi bölgesine yapılır. İntramüsküler aşıları yetişkinlere kalça ve omuz bölgesinden yapmaktayız. Fakat çocuklarda intramüsküler aşılarını genelde omuz bölgesinden uygularız. İntravenöz aşılarını ise uygun bölgelerden damar içine yaparız. Bir tek OPA yani çocuk felci aşısını ağız yoluyla çocuklara veririz. Çocukluk aşıları hakkında bilmeniz gereken en önemli nokta çocuğunuzun taburcu olmadan Hepatit B aşısının ilk dozunu olması gerektiğidir. Diğer aşıları ise doktorunuza sorarak öğrenebilir ve çocuğunuza yaptırabilirsiniz.

Rotavirüs Aşısı ile Menenjit Aşısı

Yazımızın sonuna gelirken aşıların bulaşıcı hastaları önleme de çok etkili olduğunu vurgulayalım. Bu nedenle aşıların hastalıklarla karşılaşma ihtimalinin en yüksek olduğu çocukluk çağında yapılması önemlidir. Sağlık Bakanlığına bağlı enfeksiyon komitesi, herhangi bir sebeple hastaneye başvuran bir çocuğun aşılarının sorgulanmasını talep eder. Eğer çocuğa yapılmamış bir aşı varsa zaman kaybedilmeden yapılmasını ister. Ülkemizde küçük çocuklara ve ergenlere yapılan aşılar uluslararası standartlara uygundur. Yaman Cerrahi Tıp Merkezinde çocuk doktorumuz, çocukluk çağı aşıları kapsamında rotavirüs aşısı ile menenjit aşısı yapmaktadır.

Hizmetlerimiz

Çocuklarda enfeksiyon
Çocuklarda Enfeksiyon

Bu yüzden her ne kadar basit gibi görünse de çocuklarda enfeksiyon durumlarında iyi bir bakım aldıklarından ve uygun tedaviyi gördüklerinden emin olmalısınız.

Çocukluk çağı aşıları
Çocukluk Çağı Aşıları

Çocukluk çağı aşıları, bazı bakteri ve virüslerin oldukça zayıflatılmış şekliyle veya ölü bir biçimde serum sıvısına yerleştirilmektedir.

Çocuklarda alerji​
Çocuklarda Alerji​

Çocukluk döneminde bağışıklık sisteminin aşırı reaksiyonları bazı çocuklarda alerji vakasına neden olur.

Cocuk1 1
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları (Pediatri) bölümü doğumdan ergenliğe kadar olan süreçte çocukların sağlıklarının takip ve tedavisiyle ilgilenmektedir.

Cocuk
Uz. Dr. Turan SARIKAYA
Başhekim
Cocuk2 1
Uz. Dr. Nejat ÖNAL