
Phasellus enim librobland vel sapien vitae, condime ntum ul tricies magnaetq uisque eu ismod orci.
Tıp dünyasında fıtığı herni olarak adlandırırız. Peki, fıtık nedir? Vücudun içindeki bazı doku veya organların çeşitli faktörler sebebiyle dışarı taşmasını tarif eden bir terimdir. Normalde organlar, vücudumuzun içindeki kaslar, kemikler ve ligamentler tarafından yerinde sabittir. Fakat iç basıncın artması, bağ dokusunda meydana gelen zayıflıklar gibi durumlar bu bütünlüğün bozulmasına sebep olur. Bu bütünlük bozulduğu anda ise bazı organ bölümleri, sinirler, kas lifleri ve damarlar oldukları yerden ayrılıp vücudun dışına doğru taşarlar. Bu taşma esnasında ise bulundukları bölgedeki deriyi bombe haline getirirler. Dışarıdan bakıldığında şişliğe benzeyen hernilerin yani fıtıkların içerisinde birtakım organlar ve sinirler bulunabilir.
Fıtık vücudumuzun çeşitli bölgelerinde meydana gelir. Ancak belli başlı alanlarda daha sık karşımıza çıkar. Ülkemizde fıtık nedir dediğimizde en çok bel, karın ve boyun akla gelmektedir. Bunun yanında kasık fıtığı da bazı kişilerde gözlenmektedir. Karın fıtığında genellikle bağırsağın bir bölümü belirli boşluklardan dışarı taşar. Bel fıtığında dışarı taşan yapı genelde omurgamızda bulunan sinirler olur. Bu dışarı taşma esnasında organlar ve sinirler bası altında kalır. Böylece çeşitli komplikasyonlar ortaya çıkar. Fıtıklarda sık görülen semptomlar sürekli değişkenlik gösterir. Karın fıtıklarında bağırsağın bir bölümü dışarı çıkıp sıkışır. Halk arasında bu duruma boğulmuş fıtık denir. Karın fıtığı sindirim sistemine akseder. Kişide bulantı, kusma, kabız ve şişkinlik gibi semptomlar oluşur. Ayrıca bu semptomlara ani başlayan ağrı da eşlik eder.
Toplumumuzda sık görülen bel fıtığı hastalığına ise ayrı bir parantez açmak gerekiyor. ‘Fıtık nedir?’ sorusunu belde meydana gelen soruna göre cevaplayalım. Genetik yatkınlıklar ve günlük yaşantı beldeki fıtığa sebep olur. Ayrıca bilinçsiz bir şekilde kaldırılan ağırlıklar da bel fıtığı oluşumuna nedendir. Bu hastalık, günlük yaşantıyı derinden etkiler. Hatta kişilerin büyük ağrıları çekmesine sebep olur. O yüzden bu hastalığı önlemek için daha tedbirli bir şekilde yaşamak gerekiyor. Beldeki fıtığın oluşum mekanizması, genel fıtıklar ile aynı şekilde meydana geliyor. Omurgamızı oluşturan kemiklerin her birinin arasında, disk dediğimiz özel bağ dokusu yapıları var. Bu diskler öncelikle omurganın hareket kabiliyetini sağlıyor. Ayrıca diskler koşma ve düşme gibi tepkileri yumuşatıyor. Bunlara ek olarak bu diskler, omurgamızı koruyorlar. Yaşlılık dolayısı ile bu disklerin yapısı bozulur. Hatta ağır kaldırdığımızda bu diskler zarar görüp yırtılır. Fıtık nedir derseniz, bu disklerin yırtılması sonucu içerisindeki sinir demetlerinin dışarı çıkmasıdır. Ardından dışarı çıkan sinirler iki omurga kemiği arasında kalır. İleri derecede bel fıtığı tablolarında bası yapılan sinirin türüne göre ekstremite güçsüzlükleri ortaya çıkar. Belden bacağa yayılan derin ağrılar meydana gelir. Belirli aralıklarla gelen kas güçsüzlükleri ve ayakta uzun süre duramama gibi sıkıntılar olur. Bu saydığımız semptomlar, beldeki fıtığın giderek ilerlediğinin en önemli göstergeleri arasında yer alıyor.
İleri dereceye ulaşmamış bel fıtığı vakaları, ilaçlarla ve destekleyici tedavilerle geriler. Hastaların çok ağır kaldırmaması, omurgalarına yük bindirmemeleri ve tedavilerini aksatmamaları bu süreçte oldukça kritik bir rol oynuyor. ‘Fıtık nedir?’ sorusunu cevaplarken tedavisi için ilaçlardan bahsedelim. Ağrı kesiciler ve NSAİ dediğimiz antiinflamatuvar ilaçlar ile hastanın semptomları azaltır. Ayrıca bölgeye enjekte edilebilen steroidler de fıtığın ve etkilerinin gerilemesine sebep oluyor. Ancak ileri seviyeye ulaşan ve hastanın hayatını büyük oranda kısıtlayan fıtık tabloları vardır. Bu durumda doktorlar direkt olarak cerrahi müdahaleye yönelir. Doktor, omurga bölgesine bir kesi yaparak, diskte meydana gelen boğulmayı engeller. Bazen de disk tamamen bulunduğu bölgeden çıkarılabiliyor. Hasta bel fıtığı ameliyatı ile iyi bir iyileşme sürecine girer. Ameliyattan sonra hasta normal hayatına devam eder. Aynı bölgenin tekrar hasar görmemesi için hastanın omurga sağlığını korumaya özen göstermesi gerekir. Ve hayat tarzını önemli ölçüde düzenlemeye dikkat etmelidir.
Boyun bölgesi de omurgamızın bir parçasıdır. Bu bölge vücudumuzda hareketlerimizi kontrol etmemize olanak tanır. Servikal vertebralar dediğimiz omurgamızın boyun kısmındaki kemikler, üst vücutta yaptığımız hareketleri korur. Böylece bu bölgedeki sinirlere geçiş sağlarlar. Fakat aynı bel fıtıklarındaki gibi bu bölgedeki disklerde bozulma meydana gelebilir. Böyle bir problem karşısında hareketlerimiz etkilenir ve sinir ağrıları çekmeye başlarız. Bel fıtıklarında etkilenen bölge genelde kalça, bacak ve ayaklarımızdır. Boyun fıtıklarında ise omuz, kol ve ellerimiz etkilenir. Sık sık karşımıza çıkmasa da boyun fıtıkları bacakları da etkiler. Boyun fıtığı ile karşılaşan kişilerin günlük hayatta hareketlerine dikkat etmesi önemlidir. Ayrıca bu kişiler postürlerini düzeltmelidir. Eğer bu hastalığa sahipseniz, fıtık nedir sorusunu cevaplarken mutlaka bir beyin cerrahına görünmenizi öneriyoruz. Böylelikle tedavi seçeneklerinizi değerlendirmelisiniz. Hastalığınız ileri boyutlarda ise doktorunuz sizlere ufak bir cerrahi işlem uygular. Bu işlemden 1 gün sonra ise evinize dönerek iyileşme sürecini evinizde tamamlarsınız.
Bel ve boyun fıtıklarını ameliyatsız tedavi etmek mümkündür. Fakat sırf ameliyatsız iyileşiyor diye bu hastalıkları göz ardı etmemelisiniz. Bu durumda hastalığınızın ilerlemesine ortam hazırlamış olursunuz. Ameliyatsız tedavi yöntemlerinde hayat tarzı değişiklikleri kilit rol oynuyor. Fıtık nedir sorusunu cevaplarken, doktorunuzun yazdığı ilaçları düzenli ve disiplinli bir şekilde kullanmanızı öneriyoruz Ayrıca omurga sağlığınızı korumaya özen gösterin. Sonuç olarak fıtıklarınız gerileyecektir. Böylece belinizde ve boynunuzda oluşan ağrılar azalır. Hareket kabiliyetiniz önemli ölçüde artarak hayat kaliteniz yükselir.
Karın duvarında kas ve fasya zarları bulunur. Bu sert zarların karnın zayıf bir noktasından dışarı çıkması karın fıtığıdır. Bir organ veya doku karın kaslarının zayıflaması sonucu dışarı çıkar. Böylece fıtık meydana gelir. Bu fıtık önceden ameliyat nedeniyle uygulanan kesiler sonucu oluşabilir. Ayrıca karın fıtığı kendiliğinden meydana gelebilir. Bunlara ek olarak travmaya bağlı karın fıtığı oluşabilir. Fıtık nedir sorusuna yanıt verirken, karın fıtığının üçe ayrıldığını açıklayalım. Göbek fıtığı, kasık fıtığı ve ameliyat kesisi fıtığı olmak üzere karındaki fıtık üç sınıfa ayrılır.
Anne karnında bebeğin beslenmesini göbek kordonu sağlar. Göbek kordonunda üç farklı damar vardır. Bebeklerde göbek fıtığı göbek kordonunun kesildiği bölgenin zayıf kalmasıyla oluşur. Normalde göbek bağı kesildikten sonra çevredeki kaslar tarafından bu bölge kapanarak kuvvetlenir. Fakat yeterli kuvvetin sağlanamaması sonucunda fıtık oluşur. Bebek ağladığında fıtık şişerek belli olur. Unutmamanız gereken nokta birkaç yıl içinde bebeklerdeki göbek fıtığı kendiliğinden kapanır. Fakat kapanmazsa doktor bebeği ameliyat eder. Göbek fıtığı aşağıda belirteceğimiz kişilerde daha çok görülmektedir: • Doğum yapmış kilolu kadınlar • Aşırı kilolu ya da ani kilo kaybı yaşayanlar • Prostat hastası olanlar • Kronik öksürüğe sahip olanlar • Ağır kaldıran kişiler Doktor fıtığı parmak muayenesi ile hisseder. Fıtık nedir konusu kapsamında göbek fıtığının yetişkinlerde cerrahi işlemle tedavi edildiğini belirtelim. Ayrıca göbek fıtığını ilerlemeden ameliyat etmek gerekir. Doktor göbek fıtığı ameliyatını kapalı veya açık şekilde hastanın durumuna göre yapar.
Kasık bölgesinde her iki tarafta veya tek tarafta görünen fıtık türüdür. Bu tür fıtık karın içi basıncın artması ile oluşur. Eğer bir kişi kronik kabızlık yüzünden aşırı ıkınıyorsa, kasık fıtığı oluşur. Ayrıca erkeklerde prostat büyümesi kasık fıtığı nedeni olur. Buna ek olarak kişinin ağır kaldırması veya kronik şekilde öksürmesi bu bölgede fıtığa sebeptir. Aşırı kilo da kasık fıtığına neden olan en yaygın sebeplerden biridir. Erkek çocuklarda testislerin gelişimini tamamlayarak aşağı inmesi sonucu karında boşluk meydana gelir. Eğer boşluk fazla olursa bağırsaklar bu boşluğa kayarak fıtık oluşur. Bunlara ek olarak bu boşlukta sıvı birikimi sonucunda da fıtık oluşabilir. Bu arada prematüre bebeklerde kasık fıtığı riski daha fazladır.
Bir kişi önceden karnından ameliyat olmuşsa, buradaki kesiler fıtığa neden olabilir. Eğer cerrahi işlem sonrası doku iyileşmezse fıtık meydana gelir. Ayrıca ameliyattan yıllar sonra karın dokusunun zayıflaması sonucu fıtık oluşur. Ameliyat kesisi fıtığı öksürürken veya ıkınırken şişer. Bu tür fıtıklar hızla büyür. Bu sebeple zaman kaybetmeden ameliyat olmak önemlidir. Yaman Cerrahi Tıp Merkezi olarak fıtık nedir sorusuna detaylı cevap verdik. Yukarıda belirttiğimiz fıtık türlerinden herhangi birinden şikâyetçiyseniz, bizlerden randevu alın. Böylece uzman doktorumuzun etkili tedavisiyle ağrılarınızdan kurtulun.
Phasellus enim librobland vel sapien vitae, condime ntum ul tricies magnaetq uisque eu ismod orci.
Safra kesesi hastalıkları enfeksiyonu hastanın vücudunun başka bölgelerine yayılırsa hayati tehlike meydana gelir.
Hemoroid rahatsızlığınız varsa, mutlaka Yaman Cerrahi Tıp Merkezi tecrübeli uzmanına başvurarak tedavi olmalısınız.
Kasık fıtığı kendini ağrı ve yanmayla da belli eder. Özellikle banyo zamanlarında hastaların kasık bölgesinde şişlikler oluşur.
Karın fıtıklarında bağırsağın bir bölümü dışarı çıkıp sıkışır. Halk arasında bu duruma boğulmuş fıtık denir.
Apandisit, sindirim kanalımızın bir parçası olduğu apendiks adlı bölgenin iltihap yoluyla tahrip olmasıdır.