NEWS This is the latest News !

Göz Kapağı Enfeksiyonları Nelerdir?

Çeşitli mikroorganizmalar gözümüzde göz kapağı enfeksiyonları hastalığına neden olur. Hastalığın adından anlaşılacağı gibi bu enfeksiyonlar göz kapağında meydana gelir. Gözümüz dış çevreye açık bir organımızdır. Bu sebeple enfeksiyonlar konusunda tehdit altındadır, diyebiliriz. Özellikle çocuklar ellerini gözlerine sürekli götürürler. Bunun sonucunda çocuklarda bu rahatsızlık sıklıkla görülmektedir. Aslında gözümüzde gözyaşı gibi koruyucu tabakalar ve önlemler vardır. Buna rağmen göz kapağımız, bulaşıcı mikroorganizmalar açısından savunmasız konumdadır. Arpacık, blefarit ve şalazyon gibi hastalıklar göz kapağında olur. Bu hastalıklar kimi zaman birbiri üzerine katlanan göz kapağı derisini etkiler. Kimi zaman da göz kapağının sağ ve sol uçlarını da etkilemektedir. Göz kapağı enfeksiyonları hastalıklarını aşağıda maddeler halinde açıklayalım: • Arpacık hastalığı, göz kapağımızın çeşitli ajanlar sebebiyle enfekte olmasıyla oluşur. • Şalazyon terimi ise vücudumuzdaki yağ bezleri ile alakalı durumları belirtir. Ayrıca göz kapağı çevresindeki yağ bezlerinin tıkanması sebebiyle oluşur. • Bunun yanında blefarit, kirpiklerin başladığı noktalarda meydana gelir. Yani burun derimiz ile göz kapağı derimizin birleştiği noktalarda enfeksiyon oluşur.

Göz Kapağı Enfeksiyonları Belirtileri Nelerdir?

Vücudumuzun diğer bölümlerinde görülen enfeksiyon belirtileri gibi göz kapağında oluşan enfeksiyonlarda belirtiler olur. Göz kapağı iltihabı belirtileri aşağıdaki gibidir: • Genel olarak göz kapaklarında şişme ve kızarıklık meydana gelir. • Bunun dışında göz diplerinde meydana gelen ağrı, gözde batma hissi olur. • Diğer bir yandan ilerleyen dönemlerde gözlerde kuruluk ve gözlerde batma hissi kişiyi rahatsız eder. • Özellikle gözyaşı kanalları enfeksiyon sebebiyle tıkanırsa bu batma hissi giderek artar. • Ayrıca göz kapağı enfeksiyonlarında sık sık kirpikler ile ilgili semptomlar meydana gelebiliyor. • Bunlar arasında kirpiklerin dökülmesi ve kirpiklerin dışarıya doğru dönmesi en sık görülen semptomlardır. Eğer sizlerde de bunun gibi semptomlar bulunuyorsa, Yaman Cerrahi Tıp Merkezimize gelebilirsiniz. Göz doktorumuz sizi muayene edecektir. Ardından rahatsızlığınızın tedavisi için sizi yönlendirecektir. Erken tedavi ile bu enfeksiyonların çoğu rahat bir şekilde atlatılır. Aslında bazı göz kapağı enfeksiyonları herhangi bir tedavi uygulamadan gerileyerek iyileşir. Buna rağmen mutlaka göz doktoruna uğramalı ve komplikasyon oluşmasının önüne geçmelisiniz.

Göz Kapağı İltihabı Tanısı

Yaman Cerrahi Tıp Merkezimize başvurduğunuzda göz doktorumuz tıbbi öykünüzü dinler. Doktorumuz problemin ne kadar süredir devam ettiğini sorar. Ayrıca kullandığınız ilaçlar ve kronik hastalıklar hakkında bilgi alır. Ardından göz doktorumuz detaylı bir göz muayenesi yapacaktır. Yaman Cerrahi Tıp Merkezimizde gözle alakalı son teknolojiye sahip medikal cihaz ve ekipmanlarımız vardır. Hekimimiz gerekli görürse size bazı testler uygular. Doktorumuz göz kapağı enfeksiyonları hastalığının hangi mikroorganizmadan kaynaklandığını tespit etmek isteyecektir. Bunun için göz kapağınızdan yağ ya da kabuklanmalardan örnek alır. Bu numuneleri laboratuvara gönderir. Laboratuvar testi sonucunda iltihaplanmanın hangi ajandan Doktorumuz göz kapağı enfeksiyonları hastalığının hangi mikroorganizmadan kaynaklandığını tespit etmek isteyecektir. Bunun için göz kapağınızdan yağ ya da kabuklanmalardan örnek alır. Bu numuneleri laboratuvara gönderir. Laboratuvar testi sonucunda iltihaplanmanın hangi ajandan kaynaklandığı ortaya çıkar. Ayrıca doktorumuz gözyaşından örnek alarak incelemeye gönderir. İnceleme sonucunda iltihaba neden olan bakteri, mantar veya virüs tespit edilir.

Göz Kapağı İltihabı Tedavisi

Eğer basit bir göz kapağı iltihabı problemi yaşıyorsanız, göz temizliğinize dikkat ederek iyileşebilirsiniz. Evinizde kendi kendinize göz kapaklarınızı temizleyin. Göz kapaklarınıza sıcak kompres uygulayın. Ancak şiddetli göz kapağı iltihaplarında mutlaka ilaç tedavisi gerekecektir. Göz kapağınıza antibiyotik içeren merhem ve kremlerden kullanın. Ayrıca antifungal, antibiyotik, antiviral bileşenlerini barındıran göz damlaları göz kapaklarınıza iyi gelecektir. Üstelik bu göz damlaları göz kapağınızın iç kısmını temizler. Bununla birlikte mikrobiyal ajanların gözünüzün farklı tabakalarına ulaşmasını engeller. İnatçı iltihabın ve alerjinin tedavi edilmesi için steroid içeren göz damlalarını doktor verir. Ayrıca göz doktoru semptomatik tedavi sağlayan antiinflamautar ilaçlar reçete eder. Yaman Cerrahi Tıp Merkezimizdeki göz doktorumuz etkili tedavi ile göz kapağı iltihabını ortadan kaldırır. Ancak bazı kişilerde göz kapağı iltihabı kronikleşir. Yani belirli periyotlarla tekrarlar. Böyle durumda göz temizliğinize fazla özen göstermeniz gerekir.

Göz Kapağı Enfeksiyonları Görme Kaybına Yol Açar Mı?

Göz kapağındaki enfeksiyonlar glokom gibi görme sinirlerine etki eden bir durum değildir. Bu yüzden bu tür rahatsızlıklar nadiren görme kaybına sebep olurlar. Fakat sadece risksiz diye göz kapağı rahatsızlıklarını hafife almak ve doktora görünmemek sıklıkla yapılan bir hatadır. Göz kapağı enfeksiyonları rahatsızlığını fark ettiğinizde vakit kaybetmeden bir göz doktoruna görünmelisiniz. Kısacası herhangi bir ek hastalığa yakalanıp yakalanmadığınızı mutlaka kontrol ettirmelisiniz. Göz kapağında meydana gelen en tehlikeli semptom kuru göz semptomudur. Bu semptom tedavi edilmediği takdirde daha tehlikeli tablolara sahip olmaktadır. Eğer bu semptoma sahipseniz mutlaka doktorunuzun önereceği tedavi seçeneklerini kullanmalısınız. Ve bir an önce enfeksiyonunuzdan kurtulmaya çalışmalısınız. Ek tedavi yöntemleri sayesinde göz kapağı rahatsızlığını acısız ve kolay bir şekilde atlatırsınız.

Göz Kapağı Enfeksiyonlarından Nasıl Korunmak Gerekir?

Göz kapağı enfeksiyonlarından korunmak için yapmanız gereken en önemli şey göz temizliğinizi sağlamaktır. Ayrıca gözlerinizde enfeksiyona yol açacak herhangi bir ajanı bulaştırmamaktır. Bunun için gün içerisinde gözlerinize dokunmayarak gözünüzü koruyun. Aynı zamanda her sabah kalktığınızda gözünüzü temizleyin. Özel maddeler ile gözünüze tehlike oluşturacak maddeleri kolayca uzaklaştırabilirsiniz. Göz kapağı enfeksiyonları için doktorunuzun sizlere tavsiye ettiği ilaçları düzenli olarak kullanmalısınız. Kimi göz damlaları geçici olarak bulanık görmeye ve ağrıya sebep olur. Fakat enfeksiyondan koruma ve semptomları iyileştirme konusunda çok etkili olan ilaçlardır. Bu ilaçlar kısa bir sürede hastalıktan kurtulmanızı sağlayacaktır. Bunun için sizlere verilen ilaçları düzenli olarak kullanmalısınız. Sonuçta göz kapağınızdaki enfeksiyonlardan kısa bir süre içerisinde kurtulmasınız.

Göz Muayenesi Ücreti Ne Kadardır?

Göz muayenesi ücreti, klinikten kliniğe ve doktordan doktora değişiklik gösteren ücretlere sahiptir. Fakat her ne ücrete sahip olursa olsun göz muayenesi düzenli olarak belirli aralıklarla yapılmalıdır. Göz sağlığınızı düzenli olarak kontrol ettirirseniz ani gelişen sürpriz görme kayıpları yaşama riskiniz önemli oranda düşer. Glokom ve katarakt gibi sinsi ilerleyen göz rahatsızlıklarınızı da muayene sırasında fark edebilirsiniz. Ve bunlar için kolayca önlem almaya başlayabilirsiniz. Bu yüzden tüm vatandaşlarımıza en fazla 2 yılda bir kere göz muayenesi yaptırmayı öneriyoruz. Göz kapağı enfeksiyonları konumuzu şu şekilde noktalayalım. Yaman Cerrahi Tıp Merkezi olarak vatandaşlarımızın hayatlarına sağlıklı bir şekilde devam etmelerini tavsiye ediyoruz.

Hizmetlerimiz

Katarakt
Katarakt Nedir?

Katarakt hastalığının belirtileri arasında en çok yeterli ışığın olmadığı ortamlarda yapılan işlerin aksaması yer alıyor.

Goz
Op. Dr. Mustafa KİZİR