NEWS This is the latest News !

Hipertansiyon Nedir? Nasıl Tedavi Edilir?

Kalp hastalıkları, dünya genelindeki ölümlerin büyük bir kısmına sebep oluyor. Bu hastalıklar genellikle genetik ve çevresel etmenler nedeniyle ortaya çıkar. Bu nedenlerle meydana gelen kalp rahatsızlıkları genelde ilerleyen yaşlarda kendini gösteriyor. Ayrıca kalp hastalıkları her geçen gün ilerleyerek hastaları ölüme doğru götürebilir. Kalp hastalıklarının bu kadar yüksek ölüm oranına sahip olması nedeniyle bu konuda bilinçlenmemiz gerekmektedir. Doktorlar, kalp hastalıklarının alt kategorisi olan kronik hipertansiyon hastalığına karşı insanları bilinçli olmaya davet etmektedir. Vücudun her yerini etkileyebilen yüksek tansiyon, farklı etiyolojilerde ortaya çıkar. Genelde orta yaş ve ileri yaş hastalarda beklediğimiz yüksek tansiyon, kimi zaman gençlik döneminde de kendisini gösterir. Dünya ortalamasının daha altındaki yaşlarda kronik yüksek tansiyona yakalanan kişiler vardır. Bu kişiler hastalığı daha ağır bir biçimde geçirir. Bildiğiniz gibi kan, vücudun her yerine oksijen ve besin taşır. Bu nedenle kanın iletiminde meydana gelen problemler oldukça yıkıcı olmaktadır. Hipertansiyon (yüksek tansiyon) çok kanlanan ve hassas olan organlarda kendini daha net bir şekilde belli eder. Ayrıca yüksek tansiyon pek çok komplikasyona sebep olan önemli bir kronik hastalıktır. Özellikle bu kronik hastalığın göz, böbrekler üzerinde olumsuz etkileri vardır. Hatta kalp ve beyin gibi hassas organlarda yıkıcı hasara sebep olur. Bu nedenle yüksek tansiyondan kesinlikle korunmalıyız. Ve yaşamımızı sağlıklı bir şekilde yaşamalıyız. İsterseniz gelin yüksek tansiyon konusuna geniş bir bakış atalım ve sebeplerinden bahsedelim.

Hipertansiyon Nedir?

Her kalp atımında damarlara iletilen kan damar duvarlarına basınç yapar. Yüksek tansiyon ise kanın damar duvarlarına yaptığı basınçla alakalı bir terimdir. Pek çok insan yüksek tansiyonu kalbin daha hızlı çalışması olarak bilir. Başka bir deyişle bazı insanlar dakikadaki nabız sayısının artmasını yüksek tansiyon zannetmektedir. Fakat yüksek tansiyon, kalbin daha hızlı değil daha güçlü kasılması sonucunda damarlara fazla basınç yapmasıyla ortaya çıkar. Tıp biliminde yüksek tansiyon riski, kişinin istirahat sistolik kan basıncı 120 mmHg’yı geçtiğinde başlar. Ayrıca diastolik kan basıncı 80 mmHg’ yı geçtiğinde yüksek tansiyon başlar. Genel olarak toplumda hipertansiyon kan basıncı 12/8 olarak bilinir.

Yüksek Tansiyonun Nedenleri Nelerdir?

• Yüksek tansiyon toplumun büyük bir çoğunluğunda herhangi bir sebebe bağlı olmadan ortaya çıkar. Aslında bu sağlık probleminde kişinin genetik özelliklerinin etkisi oldukça büyüktür. • Eğer ailenizde yüksek tansiyon öyküsü olan bir yakın akrabanız varsa mutlaka her yıl yüksek tansiyon açısından muayene olmanız gerekiyor. Böylece yüksek tansiyonunuz erken aşamada fark edilir. Ayrıca erken tedaviye başlarsınız. Sonuçta tedavi ile yaşam kaliteniz önemli ölçüde artar. • Diğer bir yandan hipertansiyon, vücutta gelişen bazı problemlere bağlı olarak ortaya çıkar. Mesela, böbrek hastalığında vücuttan suyun atılamaması nedeniyle kan hacmi artar. Bu durum dolaylı yoldan kanın damara yaptığı basıncın da artmasına sebep olur. • Adrenalin hormonunu yükselten tümörler ve ilaçlar da yüksek tansiyonun ortaya çıkmasında rol alır. • Gereğinden fazla tuzlu besin tüketince, tuzla beraber vücutta su tutarız. Bu durum kan hacmi ve tansiyonunu artırır. • Son olarak, tiroit hormonları ve böbrek üstü bezi tümörleri, vücutta tansiyonunun artmasına neden olmaktadır.

Yüksek Tansiyon Belirtileri

Bu hastalık yıllarca semptomlar vermeden sessizce ilerler. Ayrıca bu süreçte yüksek tansiyon kişinin damar sistemine, böbreklerine, beynine ve kalbine zarar verir. Bu kadar ciddi hasar veren bu hastalıktan korunmak için belli periyotlarla tansiyon ölçümü yapılmalıdır. Kişinin yüksek kan basıncı baş ağrısı ve baş dönmesi yapar. Ayrıca nefes darlığı, çarpıntı ve görme ile ilgili sorunlar ortaya çıkar. Diğer hipertansiyon belirtileri aşağıdaki gibidir: • Burun kanaması • Yorgunluk ve halsizlik • Kulaklarda çınlama • Bazı zamanlarda sık idrar yapma • Yürümede zorlanmak • Bacaklarda şişlik • Merdiven çıkarken zorlanmak Bu belirtilerden biri veya birkaçı kişilerde varsa doktora başvurmanın faydalı olacağını belirtelim. Bu hastalığın bir alt dalı olan çok yüksek kan basıncının belirtilerini açıklayalım. Şiddetli baş ağrısı, görme sorunu, kusma, mide bulantısı ve böbrek yetersizliği gibi sorunlar bu hastalıkta baş gösterir. Organ hasarından korunmak için bu belirtiler karşısında acil olarak doktora gitmek gerekir.

Hipertansiyon Tanısı

Yukarıda ifade ettiğimiz gibi yüksek tansiyon kan basıncının değerlerinin yüksek olması durumunda oluşmaktadır. Kişinin kan basıncı ölçümü normalin üstündeyse bu hastalıktan şüphe edilir. Fakat bu hastalıkta kan basıncı ölçümü tek başına belirleyici değildir. Şöyle ki tanı bir defa yaptığımız tansiyon ölçümüyle ortaya çıkmaz. Çünkü tansiyon yükselmesinin nedeni panik, heyecan olabilmektedir. Bu sebeple doğru tanı için iki hafta boyunca düzenli şekilde birkaç defa ölçüm yaparız. Hipertansiyon için muayene, ekokardiyografi, elektrokardiyogram ve kan basıncı ölçümleri alırız. Bunlara ek olarak kan testi isteriz. Doğru bir tansiyon ölçümü için ölçümden bir saat önce hastadan bir şey yememesini talep ederiz. Ölçüm sırasında hasta istirahat halinde olmalıdır. Ayrıca hasta kafeinli içecek, sigara içmemelidir. Sonuç olarak uzman doktorumuz tüm bu veriler ışığında yüksek tansiyonun derecesini ve tedavi sürecini belirler.

Hipertansiyon Tedavileri

Sebebi bilinmeyen yüksek tansiyon hastalıklarında tedavi için genelde antihipertansif ilaçlar verilmektedir. Beta blokerler, kalsiyum kanal blokerleri, ACEI ve ARB’ler, diüretikler olarak bu ilaçları dört ana grupta toplayabiliriz. Bu ilaçların özellikleri ise şöyledir: • Genel olarak hastanın vücudunda su tutmayan özelliğe sahip ilaçlardır. • Hastanın sempatik sistemini uyarıp damarları genişleten özellikleri vardır. • Bu ilaçlar hastanın sık idrar yapmasına neden olur. • Ayrıca yüksek tansiyon ilaçları damar sertliğini engeller. Yüksek tansiyon ilaçlarını düzenli kullanan hastalar iyi sonuçlar almaktadır. Ancak hastalar doktorlarının tavsiyesi haricinde antihipertansif ilaç kullanmamalıdır. Çünkü kronik yüksek tansiyon hastalarında vücut normalin üstünde tansiyonlara alışır. Doktor tavsiyesi olmadan ilaç kullanan hastanın tansiyonu normal sınırlara gelir. Bu değerler hasta olan kişide ters etki yaratabilir. Kısacası tansiyon hastası olan bir kişi doktoruna danışarak ilaç kullanmalıdır. Bunun yanında özellikle beslenme tarzı değişikliklerinde doktoruna danışmalıdır. Ayrıca yüksek tansiyon tedavisinde kademeli bir şekilde temkinli adımlar atmalıdır.

Hipertansiyon Hastalarında Beslenme

Yüksek tansiyon hastalarının, kesinlikle beslenmelerine ve yaşamlarına büyük ölçüde dikkat etmesi gerekiyor. Eğer yüksek tansiyon hastasıysanız, düzenli beslenmeye önem verin. Ayrıca ihtiyacınız olan tüm besin değerlerini doğru beslenerek almanız gerekir. Özellikle D vitamini, omega 3, magnezyum ve kalsiyum gibi önemli mikro besinleri kesinlikle yeterli düzeyde alın. Üstelik protein dengenize dikkat edin. Ve günlük enerji ihtiyacınızı karşılamaya özen gösterin. Diğer bir yandan günlük tuz tüketimine çok dikkat edin. Çünkü tuz vücutta suyla birlikte tutulmaktadır. Bu nedenle tuz ani tansiyon yükselmesine sebep olur. Hatta günlük 2000 mg’dan fazla tuz almamaya dikkat edin. Özellikle yüksek tansiyon için paketli gıdalardaki, işlenmiş ürünlerdeki tuza dikkat edin. Hatta ekmekteki tuzu bile hesaba katmanızda fayda vardır. Aksi takdirde hipertansiyon nedeniyle ciddi problemlerle karşılaşıp, hayatınızı riske atarsınız.

Hizmetlerimiz

Dr. Muhammet benzer​
Dr. Muhammet BENZER