
Phasellus enim librobland vel sapien vitae, condime ntum ul tricies magnaetq uisque eu ismod orci.
Vücuttaki fıtık çeşitleri arasındaki kasık fıtığı, en çok görülen tiplerden bir tanesidir. Normalde fıtık; vücudumuzdaki bazı organların, yapıların ve dokuların oldukları yerden dışarıya doğru taşması anlamına gelir. Bu taşma sırasında deri tabakasını da dışarıya doğru ittirdiği için dışarıdan şişkin bir görüntü oluşmaktadır. İşte kasık bölgesinde yer alan bazı vücut içi yapıları, karnımızdaki kasların, ligamentlerin ve kemiklerin arasından sıyrılarak dışarıya doğru taşmaktadır. Dışarıya doğru taşan yapılar genellikle bağırsağın bölümlerinden oluşur. Ayrıca kimi zaman başka organlar ve dokular da kasık fıtığı (inguinal herni) vasıtasıyla oldukları yerden ayrılır. Kasıktaki fıtık, ilk oluştuğu dönemde hastalar için acil bir durum teşkil etmez. Fakat hastalığın ilerleyen döneminde fıtık önemli sorunlara yol açar. Sinir demetleri eğer fıtığın içerisinde sıkıştıysa hastalar yoğun bir acı ve his kaybı gibi semptomlarla karşılaşır. Günlük aktiviteleri kısıtlayan, hastalarda korku yaratan bu rahatsızlık tedavi edilmelidir. Hatta bu tür fıtık organların işlevini bozmaktadır. Bu nedenle kasık bölgesindeki fıtık gerekirse cerrahi yöntemlerle düzeltilmelidir.
Kasıktaki fıtığın belirtileri aslında diğer fıtıklar gibi vücudumuzda şişkinlikle ortaya çıkar. Kişiler genelde bu şişkinliği fark ederler. Üstelik kasık fıtığı kendini ağrı ve yanmayla da belli eder. Günlük aktiviteler sırasında ve özellikle banyo zamanlarında hastalar kasık bölgesindeki şişliği fark ederek doktorlara başvurur. Böylece kasıklarında fıtık olduğunu öğrenirler. Kasıktaki fıtık, genelde karın içi basıncınızı üst seviyeye çıkardığınız durumlarda oluşmaya başlar. Bu durumların tekrarlanması halinde de fıtık ilerler. Gün geçtikçe fıtık daha belirgin hale gelir ve gözle göreceğiniz boyuta ulaşır. Özellikle hapşırma ve öksürme gibi ani olarak basıncın yükseldiği anlarda kasık bölgenizde ağrı hissedersiniz. Ayrıca ağır kaldırdığınızda veya tuvaletteyken de karın içi basınç artar. Bunun sonucunda kasık bölgenizdeki fıtığın ağrıdığını hissedersiniz. Bu tür belirtiler ve şikâyetleriniz varsa Yaman Cerrahi Tıp Merkezimizdeki uzman doktorumuza ulaşmanızı öneriyoruz. Doktorumuz fıtık türleri konusunda tecrübeli ve profesyonel olup sizleri tedavi edecektir. Bunun için ameliyat gerekiyorsa ameliyatınız en kısa sürede gerçekleşir.
Öncelikle uzman doktorların fıtıkları genel olarak iki tip altında incelediğini belirtelim. Genel olarak fıtıklar şu şekilde değerlendirilmektedir: • Bazı fıtık türleri basıncın azaldığı durumlarda içeri girer. Ayrıca bu tür fıtıklar el yardımıyla içeri sokulur. Uzman doktorlar bu tür fıtığa redüktabl fıtık demektedir. • Ama bazı fıtık türleri kas ve kemik dokuları arasında sıkışır. Üstelik yerinden çıkan doku veya organ hiçbir şekilde tekrar karın boşluğuna itilemez. Bu tür fıtık çeşidine boğulmuş fıtık denir. Boğulmuş fıtıklar kişiler için daha tehlikeli ve önemli bir durumdur. Eğer bu durumla karşılaştıysanız mutlaka bir genel cerrahi uzmanına görünmelisiniz. Ve durumunuz hakkında bilgi almalısınız. Bu bölgedeki basınç hissi artmadan ve organlarınız zarar görmeden hemen fıtık ameliyatı olmalısınız .
Bu fıtık türünün erkeklerde kadınlara göre görülme sıklığı ortalama 3 kat daha fazladır. Ayrıca tüm fıtık türlerinin %80’ini kasıktaki fıtık oluşturmaktadır. Peki, kasık fıtığı türleri nelerdir? • İndirekt inguinal herni: Bu fıtık türü inguinal kanalından çıkmaktadır. Erkeklerde çok fazla rastlanan bir rahatsızlıktır. Aslında doğumsal bir rahatsızlıktır ve tüm yaş grubundaki insanlarda meydana gelebilir. En sık gördüğümüz bu fıtık türü çok büyük olabilir. Skrotuma inebilen bir türdür. Ayrıca boğulmuş fıtık riski çok fazladır. • Direkt inguinal herni: Karın duvarı fıtıkları olarak ifade ettiğimiz türlerdir. Özellikle ileri yaşlarda karın kasları zayıflar. Karın kaslarının zayıflaması sonucu bu rahatsızlık oluşur. Çok büyük olmamakla birlikte yarım ay şeklinde bir fıtıktır. Karın bölgesinde içeri el ile itilebilen bu fıtık inguinal kanalından çıkmamaktadır. Bu rahatsızlık için doktora gidilmezse fıtık testis torbasına iner. Özellikle hastanın karnına basınç yapılarak bu fıtık görülebilir. Ayrıca hasta hareketliyken fıtık fark edilebilir. • Femoral herni: Bu fıtık türü kadınlarda daha fazla görülür. Özellikle fiziksel zorlama veya hamilelik sonucunda ortaya çıkar. Kasık kısmında bulunan ve bacağa giden ana damarlar vardır. Bu damarlar femoral ring adını verdiğimiz dar ve 2 cm uzunluğunda bir yerden geçmektedir. İşte femoral ring adını verdiğimiz bölgede bu fıtık türü oluşmaktadır.
Yaşlılık, bağ dokularının zayıflaması, kalıtımsal nedenler, idrar güçlüğü kasık bölgesinde fıtığa neden olmaktadır. Ayrıca kabızlık, gebelik, kronik öksürük, ağır kaldırma, aşırı zayıflama veya kilo alma fıtık sebebidir. Bunlara ek olarak kolajen sentezinin azalması, ıkınma, karındaki tümörler ve travmalar fıtığa neden olur. Kasık fıtığı olmasına neden olan diğer faktörler aşağıdaki gibidir: • Genetik nedenler • Kronik akciğer rahatsızlıkları • Prostat • Kronik kabızlık • Sigara • Prematüre doğmak • Aşırı egzersiz • Önceden fıtık ameliyatı geçirmek Anne karnındaki erkek bebeklerin karın içinde testisleri yer alır. Hamileliğin son iki ayında testisler torbalarına iner. Testisler inguinal kanallardan geçerek torbalarına yerleşirler. Bebeklerde her iki tarafta inguinal kanal bulunur. Bu kanallar doğumdan kısa bir süre sonra kapanır. Çünkü bebeğin kasları gelişir. Ancak bazı durumlarda kaslar gelişmez. Bu kanalların biri veya ikisi kapanmaz. Böylece fıtık oluşumu için zayıf bir bölge meydana gelir. Bu nedenle kasıktaki fıtık erkeklerde daha fazla görünmektedir.
Eğer iç organlar fıtık nedeniyle oldukları yerden dışa doğru sarkarlarsa ve sıkışırlarsa hayati tehdit oluşturabilir. Bu tür bir risk fıtığın boğulması sonucunda oluşmaktadır. Ayrıca sıkışmış fıtıklarda ilk başta yumuşak olan çıkıntı daha sonra gergin ve ağrılı bir duruma evrilir. Üstelik hasta yatınca yine fıtık belli olur. Bu arada sıkışan bir organsa yeterli kan akışı sağlanmazsa kangren olabilir. Kasıktaki fıtık nedeniyle karın içi zar iltihaplanır. Böylelikle peritonite oluşur. Boğulmuş fıtığınız varsa acil olarak doktora başvurmalısınız. Yaman Cerrahi Tıp Merkezi doktorumuz fıtık ağrılarınız ve sorunlarınız için size destek olur. Doktorlarımız kasık, bel, karın ve testislerde hissettiğiniz kasık fıtığı ağrılarından sizi kurtarır.
Bu fıtık türünün ilaçla tedavisi yoktur. Aslında tek tedavi yöntemi ameliyattır. Fakat bazı hastalar cerrahi işlemi kabul etmeyecek fizyolojiye sahiptir. Bu durumda doktor hastanın kasık bağı kullanmasını sağlar. Kasık bağı hastanın hareketlerini kısıtlayarak fıtığı rahatlatır. Başka bir deyişle kasık bağı fıtığın dışarı çıkmasını engellemektedir. Ancak kasık bağını dikkatli kullanmak gerekir. Çünkü kasık bağının kenarından fıtığın çıkması durumunda fıtık boğulması meydana gelir. Yaman Cerrahi Tıp Merkezimiz kasık fıtığı için mümkün ise cerrahi işlemi önermektedir. Doktorumuzun amacı hastanın fıtığını karın içine yerleştirmektir. Ayrıca kese oluşumunu yok etmektir. Bununla birlikte doktorumuz fıtığa neden olan boşluğu cerrahi işlemle kapatır. Hastanın fıtığının nüks etmemesi için karın duvarındaki defekti ameliyatla onarır.
Fıtık ameliyatlarının genelinde, hastada daha fazla kesi izi bırakmamak gerekir. Ayrıca uzman doktorlar çevre dokuları korumak amacıyla laparoskopik ameliyatı tercih eder. Kapalı ameliyat da dediğimiz laparoskopik ameliyatlarda hastanın kasık bölgesine 2 veya 3 küçük kesi yaparlar. Ardından her kesiden ameliyat aletleri, kameralar gibi yardımcı elemanlar girer. Böylece doktorlar bu küçük kesiler vasıtasıyla fıtık dokusunun içerisindeki organlara müdahale eder. Ve onları redükte ederler. Anatomik yapısına geri dönen organları korumak için doktorlar bazı yöntemler uygular. Başka bir deyişle doktorlar kimi zaman bu bölgeye organik aletlerle yama yapar. Böylece kasık fıtığı rahatsızlığının tekrar etme ihtimalini azaltırlar.
Phasellus enim librobland vel sapien vitae, condime ntum ul tricies magnaetq uisque eu ismod orci.
Safra kesesi hastalıkları enfeksiyonu hastanın vücudunun başka bölgelerine yayılırsa hayati tehlike meydana gelir.
Hemoroid rahatsızlığınız varsa, mutlaka Yaman Cerrahi Tıp Merkezi tecrübeli uzmanına başvurarak tedavi olmalısınız.
Kasık fıtığı kendini ağrı ve yanmayla da belli eder. Özellikle banyo zamanlarında hastaların kasık bölgesinde şişlikler oluşur.
Karın fıtıklarında bağırsağın bir bölümü dışarı çıkıp sıkışır. Halk arasında bu duruma boğulmuş fıtık denir.
Apandisit, sindirim kanalımızın bir parçası olduğu apendiks adlı bölgenin iltihap yoluyla tahrip olmasıdır.