
Vajinal estetik operasyonlarında genelde estetik olarak değil, işlevsel olarak bir yenileme sağlamak hedefleniyor.
Tümörler, vücudumuzun tüm bölgelerinde kendini gösterebilir. Bu nedenle miyom nedir sorusuna cevap verirken tümörleri anlatarak giriş yapalım. Tümörler tek tip olmayan oldukça kompleks haldeki biyolojik yapılardır. Vücudumuzun kas dokusunda, yağ dokusunda, epitel dokuda ve organların primer parankimalarında tümörlerle karşılaşabiliriz. Tüm tümörlerin ayrı biyolojik etkinliği vardır. Tümörlerin vücuda verdiği zararlar ve çevre dokuya yayılma hızları da oldukça farklılık gösteriyor. Miyom ise kelime anlamı ile vücudumuzun kas dokusunda meydana gelen kanseröz yapılardır. • İstemli olarak çalıştırdığımız çizgili kaslarımızda meydana gelen tümörlere rabdomiyom denir. • Organlarımızı çalıştıran ve kontrol edemediğimiz kaslarda meydana gelen tümörlere ise leiomiyom adı verilir. Ayrıca miyom nedir sorusunun cevabını kısaca verelim. Miyom kas tümörlerinin genel adıdır. Buna rağmen halk arasında ve tıp dünyasında genelde uterusta meydana gelen kas tümörlerini tarif etmek için kullanılmaktadır. Uterus yani rahim dediğimiz organ, doğum sırasında binlerce kat büyüyerek embriyoyu muhafaza edebilecek ve besleyebilecek düzeye gelir. Genetik yatkınlıklar ve çevresel etmenler ise uterusta çeşitli tümörlerin oluşmasına sebep olmaktadır. Bu yazımızda sizlere miyom hakkında bilgiler verecek ve miyom ameliyat süreci nasıldır ayrıntılı bir biçimde anlatacağız.
Miyom, genelde sebebi belirli olmayan bir şekilde ortaya çıkan selim bir tümördür. Ve miyom nedir konusuna bağlı olarak bu dokuların ortaya çıkmasında genetik yatkınlıkların etkili olduğunu belirtelim. Ayrıca çevrede maruz kalınan zararlı etkenler miyomun ortaya çıkmasını tetikler. Belirli bir yaş grubuna özgü olmayan bu hastalık daha çok menapoz yaşamamış yetişkin kadınları etkiler. Günlük yaşamda herhangi bir şikâyete sebep olmadığı için asemptomatik bir hastalıktır. Miyomların çok büyük bir kısmı iyi huylu yani selim bir karakter taşımaktadır. Bu yüzden hastalar tarafından genelde tespit edilmezler. Fark edilmeyen miyomlar, rastlantısal olarak çeşitli görüntülemeler aracılığı ile tespit edilir.
• İntramural Miyom: Kadınlarda en sık gördüğümüz miyom türüdür. Rahmin içinde kas tabakasında meydana gelirler. Eğer aşırı derecede büyürlerse rahim gelişler. Dışarıdan baktığımızda bile bazı miyomların şiştiğini görmekteyiz. • Subseröz Miyom: Bu tip kitleler rahmin dış yüzeyine doğru gelişir. Ayrıca bu tür yapılar şişmeye meyillidir. Böylelikle bu tür miyomun bulunduğu yere göre çıplak gözle şişliği görmek mümkündür. Bu tip kitleler rahim boşluğuna bası yapar. Ayrıca hamilelik döneminde bu tip dokular risklidir. Kontrolsüzce büyüdüklerinde düşük, erken doğum ve gebelik kaybına neden olurlar. Bu arada subseröz miyomlar kısırlığa sebep olmaktadır. • Submüköz Miyom: Bu tür kitleleri miyom nedir konusuna bağlı olarak anlatalım. Bu tip dokular, hastanın rahmi içinde ortaya çıkmaktadır. Submükoz miyomlar ilerlediği zaman sık sık kanamalara neden olur. • Saplı Miyom: Bu tür kitleler hastanın rahminin dışına ince bir sapla bağlıdır. Ayrıca saplı miyomlar rahmin dış kısmına doğru gelişirse sarkma olmaktadır. Bu durumda uzman doktorumuz ameliyatla saplı miyomları almaktadır.
Çok küçük bir kısımda görülse de kimi miyomlar kötü huylu karakterde olmaktadır. Malign tümör dediğimiz bu tümörler, çevre dokuya yayılmaktadır. Böylece organların işleyişini bozmaktadırlar. Aynı zamanda metastaz dediğimiz olayı gerçekleştirirler. Ve vücudun çok farklı organlarında da kanser oluşumunu tetiklerler. Bu yüzden miyom nedir sorusuna bağlı olarak şunu belirtelim. Miyomların tespit edildiği andan itibaren düzenli olarak takip edilmesi gerekir. Herhangi bir olumsuz durum gözlendiğinde ise cerrahi yöntemlerle alınması gerekmektedir. Eğer miyomlar semptomatikse ve hasta için risk teşkil ediyorsa genelde doktorlar hemen tedavi yöntemlerine başvurmak isterler. Bazı tedavi yöntemlerinde miyomun çıkarılması esas alınmaktadır. Kimi zaman da rahmin tamamen alınması söz konusu olmaktadır. Bu tedavi yöntemleri de cerrahın ve hastanın konuşarak belirlediği önemli kararlar arasında yer alıyor.
• Bu anormal dokular genellikle belirti vermez. • Fakat rahmin kasılma yeteneği olumsuz etkilenir. Buna bağlı olarak kadınlarda düzensiz, uzun ve şiddetli kanama meydana gelir. Hatta şiddetli kanama anemiye neden olmaktadır. Bu şikâyetlerden dolayı kadınlar sıkça doktora başvurmaktadır. • Miyom barındıran hastalar anemi nedeniyle erken yorulur. • Miyom nedir konusuna bağlı olarak büyük miyomların belirtilerini açıklayalım. Büyük miyomlar hazımsızlık, gaz, karında şişlik ve gaza neden olmaktadır. • Ayrıca karında şişlik idrar torbasına baskı yaptığı için kişiler sık tuvalete gider. Bu durumda kişilerde böbrek sorunlarına yol açar. • Kavitedeki miyomlar dışarı çıkarak kanamaya ve kötü kokuya neden olur. Mesela cinsel ilişki sonrası enfeksiyon, kanama, kötü koku meydana gelir. • Uzman doktorumuz pelvik muayene ve ultrason ile miyom tanısı almaktadır. Yaman Cerrahi Tıp Merkezimizdeki uzman doktorumuz tanı ve tedavi için son teknolojik aletler kullanmaktadır.
Rutin jinekolojik muayeneler miyom tanısı için önemlidir. Miyom nedir sorusu kapsamında önemle şunu belirtelim. Genel olarak miyom düzenli muayeneler sonucunda ortaya çıkmaktadır. Kesin bir tanı için uzman doktor hastanın öyküsünü not almalıdır. Ardından kadın ve doğum uzmanının hastayı muayene etmesi gerekir. Kadın ve doğum uzmanı fiziksel muayeneyle birlikte ultrasondan faydalanarak kitle tespiti yapar. Bazı durumlarda miyom çok büyük olmaktadır. Hatta rahim dokusu tam olarak seçilemez. Bu durumda herhangi bir karışıklık olmasın diye MR çekimi yapılmaktadır. Böylelikle yumuşak doku detayları MR görüntüleme ile anlaşılmaktadır.
Yukarıda ifade ettiğimiz gibi çoğunlukla miyomlar rastlantısal tespit edilmektedir. Çünkü bu kitleler hastada herhangi bir şikâyet yaratmaz. Ayrıca belirti göstermez. Bu tür şikâyet yaratmayan miyomlar için herhangi bir tedavi yapılmamaktadır. Onun yerine uzman doktor hastayı periyodik şekilde takip eder.Fakat bazı miyom türleri birtakım belirti vermektedir. Bu tür kitleler için doktor tedavi yapmaktadır. Tedavi ise genellikle cerrahi operasyonlardır. Miyom nedir konusuna bağlı olarak uzman doktorun cerrahi işlemi belirlemek için dikkate aldığı faktörleri açıklayalım: • Hastanın yaşı • Ortaya çıkan belirtiler ve şikâyetler • Miyom sayısı • Miyomların yerleşimi • Hastanın çocuk sahibi olup olmadığı Bu faktörlere göre uzman doktor cerrahi işlemin kapsamını belirlemektedir. Miyom ameliyatları iki şekilde yapılmaktadır. Birinci yöntemde doktor miyomu çıkarmak için cerrahi işlem uygular. Eğer hastanın çocuğu yoksa ve çocuk sahibi olmak istiyorsa ona göre bir planlama yapılmaktadır. Yani başka bir miyom çıkana kadar geçen sürede hasta çocuk sahibi olmaktadır. Kısacası doktor rahmin fonksiyonları koruyarak sadece miyomu almaktadır. İkinci yöntemde doktor rahmi tümüyle almaktadır. Çünkü rahim miyomları sıkça üretiyorsa ve hastanın çocuğu varsa rahim alınmaktadır. Aslında hasta başka çocuk istemiyorsa ve 40’lı yaşlardan sonra bu sorunu yaşamak istemiyorsa rahim tamamen alınmaktadır.
Genel olarak miyom ameliyatları farklı biçimlerde yapılmaktadır. Fıtık ameliyatlarında uygulandığı gibi laparoskopik olan ameliyatlarda belli başlı miyom kitleleri alınmaktadır. Böylece cerrah ortaya çıkan komplikasyonlara müdahale etmektedir. Bu yöntemde cerrahlar daha az girişim yaptığı için hastanın hayatında daha minimal değişiklikler olur. Kimi zaman da ameliyata ihtiyaç duyulmadan vajinadan girilerek belirli miyomlara müdahale edilmektedir. Fakat çok ciddi ve risk teşkil eden durumlarda açık ameliyat da önemli bir seçenek haline geliyor. Miyom nedir konusuna bağlı olarak açık ameliyatın nasıl yapıldığını anlatalım. Açık ameliyatlarda cerrahlar karnı açarak hastanın rahmine direkt olarak müdahale etmektedir. Böylece detaylı bir işlem gerçekleştirerek çok küçük boyutlardaki miyomları bile cerrahi olarak almaktadırlar.
Miyom ameliyatları kitlenin büyüklüğüne ve tercih edilen ameliyat yöntemine göre değişik sürelerde gerçekleşmektedir. Laparoskopik ameliyat dediğimiz kapalı ameliyatlar nispeten daha kısa sürmektedir. Ve iki saat gibi bir sürede hedeflenen müdahaleler gerçekleşmektedir. Fakat açık ameliyatlarda ortaya çıkan komplikasyonlar ve alınması gereken miyom sayısı gibi etkenler ameliyat uzunluğunu etkilemektedir. Ortalama 4 ila 8 saat süren bir ameliyat sonrasında ise hastanın miyomları temizlenmektedir. Böylece hasta anestezi etkisinden kurtulmaktadır.
Genel olarak miyom ameliyatı, yapılan ameliyat türüne göre değişik sürelerde iyileşmektedir. Miyom nedir konusu kapsamında ameliyatların iyileşme sürecini açıklayalım: • Laparoskopik olarak yapılan miyom ameliyatlarının iyileşme süreci 2 hafta ila 1 ay arasında değişmektedir. • Ancak açık karın ameliyatlarında bu süre gittikçe uzamaktadır. Ameliyatın ciddiyetine göre tam iyileşme neredeyse 1 ay ve 2 ay arasında değişmektedir. Aynı zamanda ameliyat türü ne olursa olsun miyom ameliyatı sonrası hastaların bir günden bir haftaya kadar değişecek sürelerde hastanede kalması gerekmektedir. Hastanın durumunun izlenmesi, ameliyat başarı oranı ve ameliyat sonrası iyileşme için doktor gözetiminde kalmak büyük bir önem teşkil etmektedir.
Öncelikle miyom nedir konusuna bağlı olarak miyomların iyi huylu kitleler olduğunu belirtelim. Ayrıca istisnai durumlar hariç kansere dönüşmemektedirler. Bazı durumlarda bu kitlelerin yapısında 1/1000 oranla kanserli doku olabilmektedir. Bazı miyomlar hızla büyüdüğü için hastalara farklı problemler yaşatmaktadır. Bu tür büyüyen miyomların acil olarak tedavi edilmesi şarttır. Çünkü miyomlar ilerlediği zaman kısırlığa yol açar. Ayrıca bu kitleler hızla ilerlediğinde göğüs kafesi hizasına kadar gelmektedir. Anormal bir kitle olan miyom genel olarak kadınların doğurganlık çağında ortaya çıkmaktadır. Yaygın kadın hastalıklarından biri olan bu dokular rahimde oluşmaktadır. Kadınlar menopoz dönemine girdiklerinde hormon seviyeleri azalmaktadır. Bu nedenle miyomların oluşması yavaşlamaktadır. Ayrıca bu dokuların boyutları küçülmektedir. Fakat bir kadında menopozdan sonra miyomlar büyüyebilir. İşte bu durumda miyom kansere dönüşme riskini taşımaktadır. Bu durumda hastanın miyom durumu doktor tarafından takip edilmelidir. Miyom nedir konusunu bitirmeden önce son olarak size bir öneride bulunalım. Yaman Cerrahi Tıp Merkezimizde kadın ve doğum doktorumuz miyom tanısı ve tedavisi için sizlere destek olacaktır.
Vajinal estetik operasyonlarında genelde estetik olarak değil, işlevsel olarak bir yenileme sağlamak hedefleniyor.
Labioplasti son yıllarda yaygınlaşmaya başlayan estetik işlemlerin başında geliyor. Önceleri bu işlemi sadece ünlü kişiler yaptırıyordu.
Miyom ameliyatları kitlenin büyüklüğüne ve tercih edilen ameliyat yöntemine göre değişik sürelerde gerçekleşmektedir.
Genital estetik operasyonları görece kısa sürer. Başka bir deyişle bu estetik işlemler 1 veya 2 saat sürmektedir.
Doğum süreci mutlaka doktor kontrolünde yapılmalıdır. Ve komplikasyonların hepsi teker teker değerlendirilmelidir.
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı
Vajinal estetik operasyonlarında genelde estetik olarak değil, işlevsel olarak bir yenileme sağlamak hedefleniyor.
Vajinal estetik operasyonlarında genelde estetik olarak değil, işlevsel olarak bir yenileme sağlamak hedefleniyor.
Labioplasti son yıllarda yaygınlaşmaya başlayan estetik işlemlerin başında geliyor. Önceleri bu işlemi sadece ünlü kişiler yaptırıyordu.
Miyom ameliyatları kitlenin büyüklüğüne ve tercih edilen ameliyat yöntemine göre değişik sürelerde gerçekleşmektedir.
Genital estetik operasyonları görece kısa sürer. Başka bir deyişle bu estetik işlemler 1 veya 2 saat sürmektedir.