NEWS This is the latest News !

Sünnet, ülkemizde sıklıkla tercih edilen önemli bir cerrahi operasyondur. Peki, sünnet nedir? Penis başı bölgesinin etrafını çepeçevre saran deri parçasının kesilerek cerrahi olarak alınmasıdır. Doğum sırasında ve erken yaşlarda sünnet derisi dediğimiz bu deri, penis başına yapışık haldedir. İlerleyen yıllarda ise bu deri penis başından ayrılır ve serbest kalarak hareketli hale gelir. Sünnet işleminde ise bu deri ameliyat yoluyla alınır. Böylece penis başı açığa çıkmış olur. Sünnet derisi tıbbi açıdan enfeksiyonu arttırabilen bir bölgedir. Bu bölgede biriken idrar ve mikroorganizmalar sonradan idrar yolu enfeksiyonu oluşmasına sebep olmaktadır. Aynı zamanda penis başı ile sünnet derisi ayrılmadığı için ilerleyen yaşlarda çeşitli hastalıklar baş gösterir. Ülkemizde ise sünnet nedir sorusunun cevabı geleneksel ve dini açıdan açıklanır. Ayrıca toplumumuz çok uzun yıllardan beridir bu işlemi erkeklere uygulamaktadır. Kısacası sünnet toplumun büyük bir kesiminde kabul görmektedir.

Sünnet Derisi Nedir?

Penisin yuvarlak ucunu kaplayan deriye sünnet derisi diyoruz. Bebek dünyaya geldiğinde bu deri tamamen penise yapışır. Zamanla sünnet derisi penisin ucu yani başından ayrılıp geri çekilebilir bir özelliğe sahip olur. Fakat bazı kişilerde fimozis dediğimiz bir sorun olabiliyor. Yani sünnet derisi çok sıkı olup penis başının üzerine kapanır. Ayrıca bu deri hareket edemez. Uzman doktor fimozis tedavisi için sünnet işlemi yapar. Veya uzman doktor iz bırakmayan topikal steroidi işlemini gerçekleştirip fimozisi tedavi eder.

Sünnet Nedir? Sünnet Nasıl Yapılmalı?

Pek çok kişi için geleneksel ve dini bir aktivite olan sünnet önemli bir cerrahi işlemdir. Ayrıca tıbbi açıdan ciddi bir işlem olduğu için mutlaka bir doktor gözetiminde yapılmalıdır. Sünnet nedir sorusunu cevaplarken bu işlemin yapıldığı bölgenin oldukça hassas olduğunu belirtelim. Bu yüzden yapılacak herhangi yanlış işlem fonksiyon bozukluklarına neden olur. Ayrıca ciddi ağrılar meydana gelir. Kısacası steril şartlarda, uzman gözetiminde ve kontrollü bir biçimde sünnet yapılmalıdır. Bu şartlar çocuğun sağlığı için daha iyidir. Eğer çocuğunuzu sünnet ettirmek istiyorsanız, bir hastaneye gitmelisiniz. Üroloji uzmanına danışmalı ve onun fikrini almalısınız. Çünkü kimi zaman çocuğunuzda bulunan genital bölge ile alakalı sorunları fark etmezsiniz. Doktor gözetimi altında yapılan sünnette doğuştan gelen bozukluklar düzeltilir. Yani çok daha güvenli bir işlem doktor gözetiminde gerçekleşir. Aynı zamanda hastane şartlarında acısız, ağrısız ve komplikasyonsuz bir sünnet yapılmaktadır. Yaman Cerrahi Tıp Merkezimizde çocuğunuzun sünnet işini şansa bırakmadan yaptırın. Geleneksel yöntemlere başvurmadan doktor gözetiminde sağlıklı şekilde sünneti gerçekleştirin.

Sünnetin Faydaları Nedir?

Erkek sünnetinin çeşitli faydaları olduğu bir gerçektir. Sünnet nedir sorusunu cevaplamaya çalışırken faydalarını sıralayalım: • Sünnetli bir penisin temizliği daha kolaydır. Bununla birlikte sünnetsiz penisleri olan kişilere temizliğin nasıl yapılması gerektiği öğretilmelidir. Böylece sünnetli veya sünnetsiz genital bölge hijyeni sağlanır. • Bir yaşından küçük olan çocuklarda sünnet yapmak idrar yolu enfeksiyon riskini azaltır. Yani sünnet, idrar yolu enfeksiyon riskini 10 kat azaltmaktadır. Zaten erken dönemde idrar yolu enfeksiyon sorunu böbrek sorunlarına davetiye çıkarmaktadır. • Sünnet nedir sorusunu cevaplarken sünnetli erkeklerde cinsel yolla bulaşan hastalıklara yakalanma riskinin daha düşük olduğunu söyleyelim. Cinsel yolla bulaşan hastalıklar HIV, gonore ve sifiliz gibi sorunlardır. Bu hastalıklara sünnetli erkeklerin yakalanması daha düşük ihtimal dahilindedir. • Sünnetli erkeklerin cinsel partnerlerinde rahim ağzı kanseri daha az görülmektedir. • Bazı sünnetsiz penisler üzerindeki deri geri çekilemez veya zorla geri çekilir. Bu durumda penis başı veya sünnet derisi sık sık iltihaplanır. • Sünnet olan erkeklerde erken boşalma sorununun görüldüğü söylemi bilimsel bir veri değildir. Hatta sünnetli erkeklerde erken boşalma olasılığı ile sünnetsiz erkeklerde erken boşalma olasılığı aynıdır. • Aslında erkeklerde penis kanseri nadir görülür. Fakat sünnet penisin kansere yakalanma riskini azaltmaktadır. Şöyle ki sünnetli erkeklerde penis kanseri riski sünnetsiz erkeklere göre daha azdır.

Çocuklar Kaç Yaşında Sünnet Edilmeli?

Sünnet nedir konusunu açıklarken tıp literatüründe sünnet için belirlenen kesin bir yaş aralığının olmadığını belirtelim. Fakat sünnet işlemi genelde çocukluk döneminde yapıldığı için bireylerin psikolojik gelişimi açısından sakıncalı durumlar içerebilir. Çocuğunuz bu işlemden oldukça korkabilir. Ve düşük olasılıkla olsa da ilerleyen dönemlerde bu olaydan dolayı bir travmaya sahip olabilir. Bu yüzden sünnetin yeni doğan döneminden ikinci yaşın sonuna kadar yapılmasına doktorlar tarafından daha olumlu bir gözle bakılıyor. 2 yaşından sonra çocuklar cinsel açıdan bir kimlik kazanmaya ve bazı durumları kavramaya çalıştıkları için sünnet onlar için sakıncalı durumlar ortaya çıkarır. Yine de sünnet yaşı hala halk arasında çeşitli tartışmaların hakim olduğu bir konudur. Sizler de uzman bir doktora danışarak çocuğunuz için en sağlıklı seçeneğin hangisi olduğuna karar verebilirsiniz. Böylece çocuğunuzun psikolojisini koruyabilirsiniz. Ayrıca sünnet işlemini de kesinlikle bir uzmanın gözetiminde yaptırmalısınız. Sonuç olarak oluşabilecek komplikasyonlar için mutlaka bir hastaneye başvurmalısınız.

Yenidoğan Sünnetinin Avantajları Nelerdir?

Öncelikle yenidoğan sünneti için bebeğin bir sağlık sorunu olmamalıdır. Ayrıca bebeğin cinsel organının bu cerrahi işlem için uygun olması önemlidir. Uzman doktor ve uygun şartlarda gerçekleşen sünnetin avantajları vardır. Sünnet nedir konumuz kapsamında yenidoğan sünnetinin avantajlarını sıralayalım: • Lokal anestezi altında yapılan bir cerrahi işlemdir. • Sünnet işlemi sonrası iyileşme süreci hızlıdır. • Bebeğin idrar yolları enfeksiyonu kapma riski azalır. Nitekim sünnetli bebeklerin sünnetsiz bebeklere göre enfeksiyon kapmaları 20 kat daha azdır. • Sünnet işlemi sonrası bakım daha kolaydır. • Bebeklik döneminde sünnet işlemi, bebeği psikolojik olarak olumsuz etkilemeyecektir.

Sünnet İşlemini Kim Yapmalıdır?

Aslında ideal olan sünnet işlemi ameliyathanede yapılmalıdır. Fakat bazen ameliyathane şartları sağlanamaz. Bu durumda sünnet işlemi steril bir ortamda klinikte yapılmalıdır. Ayrıca sünneti uzman bir doktorun yapması çok önemlidir. Sünneti basit bir işlem olarak görmemelisiniz. Çünkü böyle bir bakış açısı hatalı sünnet riskini beraberinde getirir. Üstelik uygun koşullarda yapılmayan sünnet birçok sorun oluşturur. Sünnet olan çocuk enfeksiyon kapabilir. Bu durum çocuğun bulaşıcı hastalık kapmasına neden olacaktır. Sünnet işlemini üroloji uzmanları, genel cerrahlar veya çocuk cerrahları yapmalıdır. Yaman Cerrahi Tıp Merkezimizde steril koşullarda sünnet işlemini genel cerrahımız gerçekleştirmektedir. Sünnet nedir konusu kapsamında son olarak şunu belirtelim. Çocuğunuzun sünnet işlemi için kliniğimizi arayarak randevu alabilirsiniz.

Hizmetlerimiz

Sunnet1
Sünnet Nedir?

Phasellus enim librobland vel sapien vitae, condime ntum ul tricies magnaetq uisque eu ismod orci.

Safra
Safra Kesesi Hastalıkları

Safra kesesi hastalıkları enfeksiyonu hastanın vücudunun başka bölgelerine yayılırsa hayati tehlike meydana gelir.

Diyabet
Genel Cerrahi