NEWS This is the latest News !

Tiroit Hastalıkları Nelerdir?

Tiroit hastalıkları hakkında açıklama yapmadan önce tiroit hormonları hakkında bilgi verelim. Aslında tiroit hormonlarının işlevi halk tarafından pek bilinmez. Fakat oldukça önemli görevlere sahip olan hormonlardır. Tiroit hormonları bebeklik döneminden itibaren kişinin büyümesine yardımcı olur. Ayrıca bu hormonlar metabolizmanın düzenlenmesine katkı sağlar. Bunlara ek olarak tiroit organların işlevini tam olarak yerine getirmesine katkıda bulunur. Böylece bu hormonlar vücudumuzun dengesi korur. Bunun sonucunda sağlıklı bir yaşam süreriz. Tiroitten kaynaklı hastalıklar ise tiroit bezinden veya diğer faktörlerden kaynaklanır. Böylece tiroit hormon seviyelerinde değişiklik meydana gelir. Tiroit rahatsızlıkları sonucu hipotiroidi ya da hipertiroidi dediğimiz durumlar ortaya çıkar. Hipotiroidi’de, genellikle tiroit hormonlarının seviyeleri düşüktür. Hipertiroidi’de ise aksine tiroit hormonları olması gerekenden daha yüksek seviyededir. Her iki tiroit hastalıkları durumda da vücutta istenmeyen bazı değişiklikler meydana gelir ve kişinin sağlığı bozulur. İyot ise tiroit hormonlarının sentezlenmesinde önemli bir yere sahiptir. Ayrıca iyot vücutta üretilmeyen bir mineraldir. Tiroit bezinin sağlıklı çalışması için düzenli ve yeterli iyot alımı şarttır. Gelişmemiş bazı ülkelerde iyot alımı oldukça düşüktür. Bu nedenle endemik (belirli bir coğrafi bölgeye özgü) guatr hastalığı o ülkelerde daha sık görülür. Bu yazımızda sizlere genel olarak tiroit hastalıklarından bahsedecek ve tedavilerini anlatacağız.

Tiroit Hastalıkları Belirtileri Nelerdir?

İç salgı bezi olan tiroit T3 ve T4 hormonlarının üretilmesini sağlar. T3 hormonu triiyodotironin’dir. Ayrıca T4 hormonu tiroksin adlı hormondur. Bunlara ek olarak tiroit bezi T3 ve T4 hormonlarının kana salınmasından sorumludur. Tiroit bezi metabolizmayla alakalı tüm fonksiyonların kontrol edilmesini ve yürütülmesini sağlar. Eğer bu yapı kendi fonksiyonlarını yerine getiremezse tiroit hastalıkları ortaya çıkar. Bu sağlık sorunlarına bağlı olarak hastada bazı belirtiler meydana gelir. Tiroit bezi çok veya az çalışırsa farklı bir hastalık olabilir.

Tiroit Hastalıkları Belirtileri

• Kişide halsizlik ve yorgunluk hissi olur. • Ayrıca kişi rutin beslenme düzenine devam ettiği halde kilosunda değişiklik meydana gelir. Örneğin kişi ya kilo alır veya kilo verir. • Uykuya dalmakta problem, sürekli uyuma isteği, bitkinlik hissi ve dinç uyanamamak en belirgin belirtilerdendir. • Kas ve eklem ağrıları olur. Kol ve bacaklarda ani uyuşma meydana gelir. • Konsantrasyon eksikliği, anksiyete, depresif ruh hali, panik atak, hafızanın zayıflaması gibi belirtiler baş gösterir. • Cinsel isteksizlik gibi problemler oluşur. • Hipertansiyon sorunları ortaya çıkar. • Saç dökülmesi, cildin kuruması, tırnakların kolayca kırılması gibi belirtiler olur. • Kirpik ve kaşların seyrelmesi belirtiler arasındadır. Bunun yanında kişinin saçları cansız ve kuru olur. • Kişi kabızlık, ishal gibi sindirim problemleri yaşar. • Ayrıca nabız sorunları ortaya çıkar. • El ve ayakların soğuk hissedilmesi, aşırı terleme, vücut ısısının düşük olması gibi kişi vücut ısısıyla ilgili problemler yaşar. • Kadınlarda regl problemleri meydana gelir. Yani kadınların regl dönemi ya uzar ya da kısalır. Ayrıca kadınların adet döngüsü düzensiz hale gelir. • Son olarak kişi önlem almasına rağmen kolesterol seviyesi düşük veya yüksek değerlerde olur.

Guatr Nedir?

Guatrı, aslında bir hastalık olarak değil bir semptom olarak sınıflandırıyoruz. Yani guatr, bir hastalık veya ikincil bir sebep sonucu görülebilen tiroit kaynaklı sorundur. Guatr semptomundaki esas sorun tiroit bezinin olması gerekenden farklı çalışarak büyümesidir. Böylece bu hormonal bezin boğaz çevresinde görünür hale gelmesidir. Dünya genelinde iyot eksikliği guatra sebep olan en büyük faktör olarak belirtilir. Yetersiz iyot alımında tiroit bezi yeteri kadar tiroit hormonu üretemez. Bunun üzerine hipofiz bezi sürekli olarak tiroit bezini uyarır. Sürekli uyarılan tiroit bezi daha fazla tiroit hormonu üretebilmek için daha fazla çalışır. Fakat vücutta iyot olmadığı için yeteri kadar üretim olmaz. Bu tablo bir kısır döngüye yol açarak tiroit bezinin gittikçe büyümesine sebep olur. Böylece tiroit hastalıkları arasında yer alan guatr semptomu ortaya çıkar. Guatrın oluşmasına sebep olan diğer etkenler ise; • Graves Hastalığı, • Hashimoto Tiroiditi, • Hipofiz kanserleri, • Tiroit kanserleri • Ve tiroit enfeksiyonları olarak sıralanabilir. Tüm bu hastalıklarda guatr görülebilir. Zaten bu hastalıklar nedeniyle kişinin hayatını olumsuz yönde etkilenmektedir.

Tiroit Hastalıkları ve Hashimato Tiroiditi

Hashimato tiroditi, genetik ayağı olan bir hastalıktır. Ayrıca bu hastalık çevresel etkenler sebebiyle de ortaya çıkabilir. Hashimato tiroditi, hipotiroidi dediğimiz tabloya yol açarak kişinin daha az tiroit hormonu üretmesine neden olur. Böylece kişinin kanına daha az tiroit hormonu salgılanmasına sebep olur. Bu yüzden de vücutta istenmeyen değişiklikler ve hastalık belirtileri meydana gelir. Hashimato tiroiditi hastalığının oluşum mekanizmasında aslında kendi bağışıklık hücrelerimiz yer alıyor. Normalde lenfosit dediğimiz bağışıklık hücrelerimiz, kendi vücudumuzdaki hücrelere zarar vermez. Sadece lenfosit yabancı ajanlarla savaşır. Fakat genetik bozukluklar, çevresel etkenler, sigara ve radyasyon bu döngüde bozulmaya sebep oluyor. Hashimato tiroiditi hastalığında ise lenfositler, tiroit hücrelerine saldırır. Sonuçta bu durum tiroit hormonu üretiminde bir aksamaya sebep olur. Böylece hipotiroidi dediğimiz tablo ile karşı karşıya kalmak kaçınılmaz olur. Hipotiroidinin belirtilerinde halsizlik, çabuk yorulma, metabolizmanın yavaşlaması, yer alır. Buna ek olarak sürekli uyku hali, soğuğa katlanamama, saç dökülmesi belirtileri vardır. Ayrıca kilo artışı, soluk ve kuru cilt semptomları bulunur. Eğer tiroit hastalıkları arasında yer alan Hashimato hastalığından şüpheleniyorsanız, hastanemize danışabilirsiniz. Yaman Cerrahi Tıp Merkezi doktoru öncelikle sizin hastalık öykünüzü dinler. Ardından fiziki muayene yapar. Bunlara ek olarak laboratuvar tetkiklerini inceler. Sonuçta doktorumuz elindeki veriler ile sizde Hashimato hastalığı olup olmadığını tespit eder.

Graves Hastalığı Nedir?

Tiroit bezinin bir diğer otoimmün hastalığı Graves hastalığıdır. Bu hastalıkta ise otoimmün mekanizmalar Hashimato’daki hipotiroidi’nin tam aksine hipertiroidi’ye sebep olur. Vücudumuzda yer alan bağışıklık hücreleri, tiroit bezinin dokularına sürekli olarak uyarı gönderirler. Bu uyarılar sebebiyle de tiroit bezi olduğundan daha fazla çalışmaya başlar. Bu tabloya da hipertiroidi adını veririz. Hipertiroidi tablosunda ise kişiler hipotiroidi’nin tam tersi bulgulara sahip olurlar. Tiroit bezinin çok daha fazla çalıştığı bu hastalıkta kandaki tiroit hormonu seviyeleri oldukça yüksek düzeylerde olur. Graves hastalığı sebebiyle hipertiroidi’ye sahip olan kişilerde pek çok semptom görülür. Tiroit hastalıkları arasında yer alan Graves hastalığı semptomlar ise; • Aşırı terleme, • Ani kilo kaybı, • Metabolizmanın hızlanması, • Sıcağa tahammül edememe, • Saç dökülmesi, • Gözlerin dışarıya doğru çıkması, • Cildin sürekli nemli olması, • Ve uykusuzluk olarak özetlenir. Graves hastalığı genetik yatkınlığa sahip olan bir hastalıktır. Genetik ayağının yanı sıra kişiler çeşitli çevresel etmenlerle karşılaşınca Graves hastalığı aktif konuma gelir. Bunun sonucunda hipertiroidi semptomları gözlenmeye başlanır.

Tiroit Kanserleri

Bu tür kanser tiroit bezinin hücrelerinde meydana gelir. Ayrıca tiroit kanseri çok sık görülmez. Şöyle ki erkeklerin %1,5 ve kadınların %6’sında bu hastalığa rastlanmaktadır. Çoğunlukla tiroit tümörleri iyi huylu olmaktadır. Başka bir deyişle %5’nin kansere dönüşme ihtimali taşır. Tiroit kanserlerinin nedeni tam olarak bilinmemektedir. Fakat kişinin aşırı radyasyona maruz kalması tiroit hastalıkları arasında yer alan kanserin ortaya çıkmasında etkili oluyor. Özellikle kişilerin boyun bölgelerinden radyasyona maruz kalması bu kanser türünü tetikliyor. Mesela hasta boyun bölgesine yönelik radyoterapi tedavisi alıyorsa tiroit kanseri oluşabiliyor. Bu hastalıkta genetik faktörlerde etkilidir. Ailesinde tiroit kanseri olan kişinin bu kanser türüne yakalanması mümkündür. Ayrıca Çernobil gibi bir faciada çok insan tiroit kanserinden vefat etmiştir.

Tiroit Kanseri Belirtileri Nelerdir?

Y• Kişi aniden yutma güçlüğü ve ses problemi yaşıyorsa doktora başvurmalıdır. Bu durumda tiroit kanseri şüphesi olabilir. • Eğer çocuk ergenliğe girmeden nodül çıkıyorsa kanser riski taşıyabilir. • Kişinin ailesinde tiroit kanseri vakası varsa dikkatli olmak gerekir. • Erkeklerde tek nodül görülürse kanserden şüphelenmek gerekir. • Yaşlı bireylerde aniden nodül çıkarsa kanser riski vardır. Uzman doktor bu kanser türünü ultrosonografi ile teşhis eder. Ayrıca doktor sintigrafi veya biyopsi ile daha detaylı tanı koyar. Doktor kanser tanısını koyduktan sonra ilk olarak ameliyat yapar. Eğer hastalık lenfe sıçramışsa tiroit bezi tamamen çıkarılır. Hatta gerekiyorsa doktor lenf bezini çıkarır. Zaten uzman doktorlar tiroit kanseri tedavisinde hastanın tüm tiroit bezini alırlar. Böylece hastada kanserin nüksetmesini engellerler. Ardından doktorlar hastaya tiroit hastalıkları kapsamında kanser için radyoaktif iyot tedavisi uygular. Bu arada radyoaktif iyot tedavisi ameliyattan 6 hafta sonra uygulanmaya başlanır.

Tiroit Hastalıkları Tanısı

Bu tür hastalıklar için öncelikle doktorumuz boyun bölgesini elle muayene yapar. Ardından hastanemizde kan testi yapılır. Hastanın vücudundaki T3,T4 ve TSH değerlerine bakılır. Bu arada doktorumuz tiroit bezinin yapısını ve nodül varlığını tespit etmek için tiroit ultrasonografisi ve sintigrafisi ister. Ayrıntılı bir şekilde inceleme yapan doktor iğne biyopsisi yapabilir.

Tiroit Hastalıkları Tedavileri

Tiroit hastalıklarının tedavisi, hangi tiroit hastalığına sahip olduğunuza göre değişir. Örneğin hipertiroidi yapan Graves hastalığı ile hipotiroidi yapan Hashimato tiroiditinin tedavisi aynı değildir. Hipertiroidi’nin ve Graves hastalığının tedavisinde genellikle tiroit bezinin çalışmasını durduran önlemler yer alır. Buna radyoaktif iyot kullanımı veya antitiroit ilaçları örnek olarak verelim. Diğer yandan Hashimato tiroiditi, tiroit kanserleri ve tiroit bezini yok eden hastalıklarda daha farklı bir tedavi yöntemi tercih ediliyor. Bu hastalıklarda genel olarak doktor dışarıdan tiroit hormonu takviyesi verir. Böylece hastanın vücut fonksiyonlarının düzeltilmesini amaçlar. T4 dediğimiz tiroit hormonu dışarıdan ilaçlarla kişiye verilmektedir. Fakat bu tedavi, tek seferlik değildir. Tiroit dokusunun belirli bir bölümünü kaybetmiş hastaların hayatları boyunca düzenli olarak bu tiroit hormon tedavisini alması gerekiyor. Aksi takdirde tiroit hastalıkları nedeniyle hastaların tiroit hormonları düzenli olarak düşer ve kötü sonuçlarla karşılaşırlar.

Hizmetlerimiz

Dr. Muhammet benzer​
Dr. Muhammet BENZER