NEWS This is the latest News !
Sevtapsite1

Doğum Süreci Nasıl Geçer? Doğumda Neler Yapılır?

    En mucizevi ve özel olaylardan bir tanesi olan doğum süreci nedir? Tıp camiasında ve yaşadığımız dünyadaki en önemli süreçlerden birisi doğumdur. Annenin dokuz ay boyunca karnında taşıdığı bebek dünyaya gelir. İşte o an hem tüm aile fertleri için hem de bebek için oldukça özeldir. Ayrıca doğumu yapan kişi ve olayın başkahramanı olan anneler bambaşka bir deneyim yaşarlar. Çoğu anne adayı doğumdan sonra bambaşka güzel duygulara sahip olduğunu ifade eder. Doğum oldukça değişkenlik gösteren bir süreçtir. Kimi zaman oldukça zorlu geçer. Kimi zaman da kolayca ilerleyen bir olaydır. Doğum ve hamilelik, vücudun anatomik ve fizyolojik yapısını tamamen değiştirir. Bu nedenle bu süreç, tıp dünyasındaki en karmaşık operasyonlardan bir tanesidir. Hem hamilelik süreci hem de doğum süreci çeşitli uzmanlar tarafından sürekli olarak kontrol edilmelidir. Üstelik doğum hastane şartlarında, güvenli bir ortamda yapılmalıdır. Böylece ortaya çıkabilecek herhangi bir olumsuz durum karşısında daha rahat bir şekilde önlem alınır. Sonuç olarak hem çocuğun hem de annenin hayatı korunur.

    Doğum Öncesi Nelere Dikkat Etmeliyim?

    • Anne adaylarının sağlıklı ve besleyici gıdaları tüketmesi gerekir. • Özellikle anne adayı bebeğin beyin gelişimi için omega-3 kaynaklı besinleri tüketmelidir. • Hamilelerin kabızlığı önlemek için günde minimum 2 litre su içmesi önemlidir. Su içmek vücuttan toksinleri atar. • Anne adaylarının alkol ve sigara kullanmaması gerekir. • Ayrıca doğum süreci boyunca doymuş yağ ve fabrikasyon gıda tüketmemelidirler. • Kafeinli, gazlı içecekler tüketmemek ve çiğ süt içmemek önemlidir. • Hamile kadınların çok yağlı ve baharatlı yiyeceklerden uzak durması gerekir. • Anne adayları zorlayıcı ve yorucu hareket yapmamalıdır. • Hamile kadınlar sauna, jakuzi ve buhar banyosu gibi ortamlara girmemelidir. • Bebek sağlığı ve anne sağlığı için fazla kilodan kaçınmak önemlidir. • Doktorun önerdiği miktarda ve eğitmen gözetiminde egzersiz yapabilir. • Anne adayları stresten uzak olmalıdır. Ayrıca anneler günde 7 ile 9 saat arasında uyumalıdır. • Hamileler pamuklu ve bol kıyafetler giymelidir. Ayrıca topuklu ayakkabı giymemelidir. Bunlara ek olarak anne adayları rahat sutyen tercih etmelidir. • Çoğul gebelikte altıncı aydan sonra hamilelerin cinsel ilişkiden uzak durması gerekir. • Anne adayları doğum süreci boyunca radyasyon yayan görüntüleme cihazlarından uzak durmalıdır. • Araba, tren ve otobüs gibi yolculukları 6 saatten az tutmalıdır. • Doktor onayı ile hamile kadınlar uçakla seyahat edebilir. • Anne adayları doktorlarının önerdiği ilaçları ve gıda takviyelerini almalıdır. • Son olarak hamile kadınlar hasta olan kişilerden uzak durmalıdır.

    Normal Doğum Nedir?

    Normal doğum, doğal şekilde annenin çocuğu dünyaya getirdiği bir fizyolojik olaydır. Bebek anne karnındaki gelişimini tamamladığında salgılanan çeşitli hormonlar tarafından doğum süreci başlar. Ve bebek anne karnından doğum kanalına doğru harekete geçer. Doğum için belirlenen normal süre hamileliğin 38.-42. haftaları arasındadır. 37. hafta veya daha öncesinde gerçekleşen doğumlar erken doğumdur. Daha sonrasında gerçekleşen doğumları geç doğum olarak adlandırıyoruz. Normal doğumda bebek annenin abdominal bölgesinden pelvise doğru ilerler. Sonrasında ise serviksten vajinaya geçerek dış dünyaya ulaşır. Doğum süreci içindeki bu iniş serüveni doğumdan haftalar önce başlar. Sancılar oluştuktan sonra ise kimi zaman 2 saat sonra biten doğum olayları vardır. Kimi zaman da doğum olayı çok daha uzun sürmektedir. Ayrıca normal doğumda bebek vücuttan ayrıldıktan sonra bebeği besleyen doku olan plasentanın da tamamen vücuttan çıkarılması lazımdır. Eğer plasenta tamamen vücuttan ayrılmazsa ilerleyen dönemlerde ciddi sorunlar olur. Hatta bu durum kanser oluşumuna bile sebep olabilir.

    Normal Doğum Süreci Nasıldır?

    Normal doğum süreci aslında hasta açısından kabaca 3 aşamadan oluşur. İlk aşama nispeten daha uzun süren ve serviksin yani rahim ağzının genişlemeye başladığı süreçtir. Bu süreçte sancılar daha seyrek aralıklarla gelir. Böylece anne doğuma hazır olur. Bebek ve etrafındaki plasenta da servikse doğru yol olmaya başlar. Serviks tam olarak genişlediğinde ve bebek buraya dayandığında ise doğumun 2. kısmı başlamış olur. Doğumun 2. kısmında ise genelde annelerin suyu gelir. Ve sancılar en üst seviyeye çıkar. Bu sancılar birkaç dakikada bir gelerek yaklaşık bir dakika boyunca kalır. Bu durumda annede ıkınma içgüdüsü oluşur. Bebeğin doğum kanalında ilerlediği 2. kısım hem tıbbi açıdan hem de anneler açısından oldukça önemlidir. Bu yüzden doğum süreci mutlaka doktor kontrolünde yapılmalıdır. Ve komplikasyonların hepsi teker teker değerlendirilmelidir. Üçüncü kısımda ise bebeğin başı görünür. Artık bebek dış dünyaya çıkmaya hazırdır. Bu dönemde annelerin gücünü koruması ve ıkınmaya devam etmesi gerekir. Doktorun ve hemşirelerin desteğiyle anne adayları burada dayanmaya devam ederek çocuğu dünyaya getirir. Sonuç olarak mucizevi süreç tamamlanmış olur. Yaman Cerrahi Tıp Merkezimizdeki kadın ve doğum uzmanımız ile ekibi binlerce hastaya normal doğum sürecinde yardımcı olmuştur.

    Doğumdan Sonra Nelere Dikkat Etmeliyim?

    • Öncelikle normal doğum yapan kadınların 24 saat hastanede kalması gerekir. Sezaryen doğum yapanlar ise 48 saat gözetim altında hastanede kalmalıdır. • Ardından hastane çıkışı gerçekleşir. Annelerin evde dinlenme sürecine girmesi önemlidir. • Anneler dinlenirken sürekli yatmamalıdır. Kan dolaşımının artması için evde dolaşmaları faydalıdır. Ayrıca basit işler yapabilirler. • Sezaryen doğum yapanlar 6 ay boyunca dikişlerini zorlayacak hareketlerden kaçınmalıdır. • Normal doğum süreci geçirenler ise bir hafta sonra basit egzersizler yapabilir. • Anneler gaz yapıcı gıdalardan uzak durmalıdır. Emzirme için proteinli gıdalar tüketmelidirler. • Ayrıca anneler bol su tüketmeli ve lifli gıdalar yemelidir. Böylece kabızlık sorunu yaşamazlar. • Yağlı, baharatlı ve acılı gıdalardan uzak durmak önemlidir. • Çay, kahve az tüketilebilir. Fakat sigara içmek ve alkol almak sakıncalıdır. • Anne banyo için doktorun tavsiye ettiği günü beklemelidir. Üstelik ayakta duş alıp, küvette oturmamalıdır. • Ayrıca annelerin vajinal temizliği dikkatli yapıp, vajina bölgesini kuru tutmaları gerekir. Buna ek olarak günlük ped kullanmaya özen göstermelidirler. Sezaryen olan anneler ise dikiş kısımlarını temiz tutmalıdır. • Emzirme işleminden sonra anne çocuk ile uyumalıdır. Ayrıca anneye doğum süreci boyunca baba ve ailenin büyükleri destek olmalıdır. • Memede süt kanallarının tıkanmaması için fazla süt sağılarak çıkarılmalıdır. Böylece memede enfeksiyon meydana gelmesi önlenir. Özellikle anne bebeği sık sık emzirmelidir. • Anne memede sertlik yaşıyorsa, memeye sıcak havlu ile masaj yapmalıdır. • Bebeğin aşıları ve rutin kontrolleri ihmal edilmemelidir. • Hamilelik sonrası anne vajinal kontrolleri için doktora gitmelidir. • Anne lohusalık dönemi bitene kadar cinsel ilişkiden kaçınmalıdır. • Emziren anneler doktorun tavsiye ettiği ilaçlar dışında ilaç kullanmamalıdır.

    Sezaryen Doğum Süreci Nasıldır?

    Sezaryen doğum süreci, normal doğumun yapılamayacağı tehlikeli durumlarda uygulanır. Ayrıca doktor ve ailenin anlaşarak birlikte karar aldığı durumlarda gerçekleştirilen bir cerrahi girişimdir. Sezaryen doğumlarda doktor annenin karın bölgesine bir kesi yapar. Ve doktor bebeği bu kesi yardımıyla plasentadan ayırarak dış dünyaya alır. Normal doğuma nazaran daha çok kontrolün ve daha çok uzmanın konsültasyonunun gerektiği bir işlemdir. Bu nedenle daha güvenilir bir merkezde yapılmalıdır. Sezaryen doğumda bir anestezi uzmanı hastaya anestezi verir. Aynı zamanda bir kadın doğum uzmanı ve bir çocuk doktorunun da yardımı gereklidir. Doktor karından bir kesi yaparak karın boşluğuna ulaşır. Ayrıca doktor plasenta da belirli bölgelerden kesi yapar. Böylece çocuk kesiden dışarıya çıkarılır. Hatta sezaryen doğum süreci sonrasında doktor plasentayı dikkatlice çıkarmalıdır. İçeride herhangi bir parçanın kalmadığından emin olarak operasyonu bitirmelidir.

    Sezaryen Doğum Ne Zaman Yapılır?

    Sezaryen doğum anne ve doktorun inisiyatifine bağlı olarak yapılabilir. Özellikle de tehlikeli durumlarda da tercih edilmelidir. Örneğin makat prezentasyonu adı verdiğimiz durumu anlatalım. Bebeğin başı yerine popo kısmının ilk olarak dışarıya çıkmaya çalıştığı durumlarda sezaryen tercih ederiz. Ayrıca bebekte bir gelişim geriliği olabilir. Bu durumda bebeği anne karnından alarak bakım yapmamız gerekir. Böyle bir durum için sezaryen doğum tercih ederiz. Sezaryen doğum planlaması yapılırken 38.-42. haftalar arası herhangi bir gün tercih ederiz. Fakat kadın doğum uzmanları genellikle sezaryen doğumun 39. haftada yapılması gerektiğini savunuyorlar. Tabii ki bebekte hayati bir tehlike veya gelişimsel gerilik tespit edilirse doktor tarafından erken doğum kararı verilebilir. Bu süreçte bebekler gelişimlerini tamamlayana kadar küvez dediğimiz özel ortamlarda yaşarlar. Sezaryen doğum sonrasında anneler daha dikkatli olmalıdır. Yani ameliyat bölgelerinin zarar görmemesi için birkaç hafta yaşamlarına dikkat etmelidirler. Yaman Cerrahi Tıp Merkezimizde kadın ve doğum uzmanımız doğum süreci kapsamında son teknolojik ekipmanlarla sizlere destek olacaktır.

    Hizmetlerimiz

    Vajina estetiği nedir?
    Vajina Estetiği Nedir?

    Vajinal estetik operasyonlarında genelde estetik olarak değil, işlevsel olarak bir yenileme sağlamak hedefleniyor.

    Labioplasti nedir?
    Labioplasti Nedir?

    Labioplasti son yıllarda yaygınlaşmaya başlayan estetik işlemlerin başında geliyor. Önceleri bu işlemi sadece ünlü kişiler yaptırıyordu.

    Labioplasti nedir?
    Miyom Nedir?

    Miyom ameliyatları kitlenin büyüklüğüne ve tercih edilen ameliyat yöntemine göre değişik sürelerde gerçekleşmektedir.

    Ebr_zdmr@ebr_zdmr
    Read More
    Sizi çok seviyorum sevtap hocam. Kızımın doğumunda yanımda siz vardınız hiç değişmemişsiniz. Sizi görmek çok güzel
    Safiye Saydemir@safiye_saydemir
    Read More
    Sevtap hocam kızımın doktoru Allah razı olsun sizden sizin sayenizde çok iyi şimdi 13 yaşında
    Elçin Berrin@elcin_berrin
    Read More
    Sevtap hocam can doktorum gerçekten hekim gerçekten çok başarılı hocam
    Previous
    Next
    Op. Dr. Sevtap alkan​

    Op. Dr. Sevtap ALKAN​

    Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı