NEWS This is the latest News !

Katarakt Nedir?

Katarakt, zamanla meydana gelen ve genellikle ileri yaşta kendisini iyice gösteren bir göz hastalığıdır. Ayrıca katarakt nedir sorusuna şu şekilde de cevap verelim. Bu hastalıkta, gözümüzün kırıcı tabakası olan mercek bölümünde bir bozukluk meydana gelir. Ve görme yetisi yavaş yavaş bozulmaya başlar. Göz merceği, doğuştan itibaren şeffaf haldedir. Ayrıca mercek ışığı kırarak görme sinirlerimize ulaşmasını sağlar. Ancak göz merceği katarakt hastalığına sahip kişilerde şeffaflığını giderek kaybeder. Bu şeffaflık kaybı da günlük hayatta bazı işlerimizin aksamasına ve görme yetimizde bozulmalar başlamasına sebep olur. Bu rahatsızlık sinsi seyirli olup, yıllar içerisinde oldukça yavaş bir biçimde gelişir. Katarakt nedir konusunu anlatırken çoğu zaman kişilerin bu hastalığı fark etmediğini belirtmemizde fayda vardır. Fakat ileri seviyeye gelen katarakt hastalığı kişilerin hayatlarını bizzat etkilemeye başlar. Kişiler belirli işleri yeterince yerine getiremediklerini görünce de doktora başvururlar.

Katarakt Nedenleri Nedir?

Göz merceği görme sisteminin ana unsurlarından biridir. Ayrıca göz merceği yapısal olarak protein ve su içermektedir. Kişi yaş aldıkça mercekteki proteinler parçalanmaya başlar. Göz merceği parçalanan proteinler nedeniyle bulanıklaşır. Böylece kişi bulanık görmeye başlar. İleri yaş nedeniyle oluşan katarakt haricinde bu hastalığı tetikleyen diğer faktörler nelerdir? Gelin hep birlikte katarakt nedir konusu kapsamında bu hastalığı tetikleyen diğer faktörleri inceleyelim: • Genetik faktörler • Şeker hastalığı • Sigara içmek • Güneş ışığına fazla maruz kalmak • Fazla alkol tüketmek • Kirli hava • Gözün darbe alması • Daha önce yapılan göz operasyonları • Radyasyon tedavisi • Kullanılan bazı ilaçlar

Katarakt Belirtileri Nelerdir?

Katarakt hastalığının belirtileri arasında en çok yeterli ışığın olmadığı ortamlarda yapılan işlerin aksaması yer alıyor. Örneğin katarakta sahip kişiler loş ortamlarda küçük yazıları okuyamamaya başlıyorlar. Aynı şekilde hava karanlık olduğunda veya bulutlu havalarda araç sürerken zorlanmaya başlayan kişiler doktora başvurmak zorunda kalıyorlar. Ayrıca kişilerin hayatında renkler, yerini sarı tonlarına bırakmaya başlıyor. Her ne kadar ışıksız ortamda görme yetileri azalsa da kişiler, ışıktan aşırı derecede rahatsız olmaya da başlıyorlar. Örneğin gece birden ışık açıldığında kişiler rahatsızlıklarını daha da çok hissetmeye başlıyor. En ileri aşamalarda ise mercekte meydana gelen bozulmalar ve bulanıklıklar dışarıdan görülebilir hale geliyor.

Katarakt Nedir? Öne Çıkan Belirtileri Nelerdir?

• Bu rahatsızlığa sahip kişiler gece zor görmektedir. • Ayrıca kitap okurken daha fazla ışığa ihtiyaç duyarlar. • Katarakt hastaları ışığa karşı hassas olurlar. Güneş ışığından ve lambanın ışığından rahatsızlık duyarlar. • Hastalar bulanık, sisli, loş görmeye başlarlar. • Gözlük kullanan hastaların gözlük dereceleri değişir. • Bazı hastalarda aniden miyopi gelişir. • Katarakt nedir sorusunu cevaplarken hastaların çift veya çarpık gördüğünü belirtelim. • Yukarıda da ifade ettiğimiz gibi hastalar için renkler parlaklığını yitirir. Artık renkleri sarı tonlarda görmeye başlarlar. • Bu hastalığın ileri aşamalarında göz merceğindeki bulanıklık dışarıdan bakıldığında fark edilmektedir. Bu rahatsızlığı erken fark etmek için düzenli olarak göz doktoruna göz muayenesi için gitmek gerekir. Ayrıca görme eyleminizde bir sorun varsa vakit kaybetmeden doktora gitmek gerekir. Yaman Cerrahi Tıp Merkezimizdeki göz doktorumuz katarakt hastalığının tanı ve tedavisinde hastalarına destek olmaktadır. Erken evre katarakt hastalığında görme sorunu ışık miktarını artırarak çözülebilir. Ayrıca erken evrelerde gözlük kullanmakta kurtarıcı olacaktır. Fakat hastalık ilerlediğinde ışık miktarını artırmak veya gözlük kullanmak yeterli olmaz.

Katarakt Tedavisi Nasıl Yapılır?

Kataraktın kesin tedavisi, göz doktorlarının uyguladığı katarakt ameliyatlarıdır. Katarakt nedir konusunu anlatırken bu ameliyat sayesinde kişilerin kataraktlı merceklerden kolay bir şekilde kurtulduğunu belirtelim. Ardından sorunlu göz merceği yerine yapay olarak kişiye özel bir biçimde üretilmiş mercekleri kullanırlar. Kişiler çok ileri düzeye gelmediği sürece katarakt ameliyatlarına ihtiyaç duymazlar. Fakat siz, hastalığınızın işlerinize mani olduğunu düşünüyor ve günlük hayatta zorluk çekiyorsanız mutlaka bunu doktorunuza iletmelisiniz. Doktorunuz ameliyat da dâhil olmak üzere pek çok tedavi arasından sizlere uygun olanını belirleyecektir. Göz doktoru, katarakt ameliyatını 1 saat içinde lokal anestezi altında yapar. Bazı hastalar için aşırı heyecan olasılığına karşı yatıştırıcı ilaçta kullanılır. Bu operasyonda hastanın bir damla yardımıyla görmesi engellenir. Bu arada iki gözünden ameliyat olacak hastalar için iki ameliyat arası birkaç haftalık boşluk konulmalıdır. Bu ameliyattan sonra hasta kolayca günlük yaşantısına döner. Sonuç olarak katarakt nedir konusunu açıklarken hastanın 3 ay içerisinde tam iyileşme sağladığını belirtelim.

Katarakt Ameliyat Sonrası

• Ameliyat sonrası hastalar ağrı ve kaşıntı hisseder. Bu durumlar gayet normaldir. • Operasyondan sonra fazla aydınlık yerlerde hasta iyi göremez. • Hasta doktorun verdiği enfeksiyon damlasını düzenli kullanmalıdır. • Operasyondan sonraki iyileşme sürecinde hasta ağır şeyler kaldırmamalıdır. Başka bir deyişle gözde baskı oluşturacak hiçbir harekette bulunmamalıdır. • Son olarak operasyondan sonra hastanın görme eyleminde düzelme olacaktır. Fakat bazı hastaların gözlük kullanması gerekecektir.

İkinci Katarakt Cerrahisi Gerekli Mi?

Bazen ilk katarakt operasyonundan sonra ikinci bir ameliyat gerekebilir. Bu durumda ortalama bir süre olmamaktadır. Çünkü hastanın görme eylemi bazen aylar sonra tekrar bulanıklaşır. Bazen de hastanın görmesi yıllar sonra tekrar bulanıklaşır. Bu soruna ikincil katarakt veya arka kapsül opaklaşması demekteyiz. Katarakt nedir konusu kapsamında göz doktorunun ikincil ameliyatı 5 dakikada lazer ile gerçekleştirdiğini belirtelim. Ardından hasta bir gün içerisinde görmeye başlar.

Katarakt Ameliyatı Türleri Nelerdir?

Bu hastalık için yapılan iki tür operasyon vardır. Birincisi FAKO ameliyatı yani fakoemülsifikasyon katarakt ameliyatıdır. FAKO, doktorlar tarafından en fazla tercih edilen operasyon türüdür. Göz doktoru hastanın gözünde küçük bir kesi açar. Ardından ultrason veya lazer vasıtasıyla sorunlu olan merceği küçük parçalara ayırır. Daha sonra parçalara ayırdığı merceği gözden çıkarır. Göz doktoru hastaya yeni merceği yerleştirir. Bu ameliyatta dikişe gerek yoktur. İkinci operasyon türü ekstrakapsüler katarakt ameliyatıdır. Hastanın göz merceği lazer veya ultrason ile parçalanamayacak haldedir. Böyle durumda göz doktoru ekstrakapsüler katarakt operasyonunu tercih eder. Katarakt nedir konusunu anlatırken bu ameliyatta doktorun hastanın gözüne daha büyük bir kesi attığını belirtelim. Ardından doktor göz merceğini parçalara ayırmadan kesiden dışarıya çıkarır.

Katarakt Nedir? Katarakt Kimlerde Görülür?

Yaşın ilerlemesine bağlı olarak gelişen katarakt 55 veya 60 yaş civarında anlaşılmaktadır. Üstelik bu hastalık daha çok 40'lı yaşlarda başlar. Fakat hasta belirtileri fark etmez. Hasta ise 60 yaşlarına geldiğinde yaşadığı sorunlar nedeniyle doktora başvurur. Böylece katarakt hastalığına sahip olduğunu öğrenir. Unutmamanız gereken husus kişinin yaşı ilerledikçe katarakt ihtimali artmaktadır. Hatta 80 yaşını aşan çoğu kişide bu rahatsızlık meydana geliyor. Ayrıca nadirde olsa bazı bebekler kataraktlı doğar. Buna ek olarak bazı kişiler genç yaşta travma sonrası ya da sistemik hastalıklar nedeniyle katarakt olur. Sonuç olarak katarakt nedir sorusunu sizlere tüm detayları ile açıkladık. Bu rahatsızlığın tedavisi için Yaman Cerrahi Tıp Merkezimizden randevu alarak sağlığınıza en kısa zamanda kavuşmanızı öneriyoruz.

Hizmetlerimiz

Katarakt
Katarakt Nedir?

Katarakt hastalığının belirtileri arasında en çok yeterli ışığın olmadığı ortamlarda yapılan işlerin aksaması yer alıyor.

Goz
Op. Dr. Mustafa KİZİR