NEWS This is the latest News !

Apandisit Nedir? Apandisit Belirtileri Nelerdir?

Apandisit, sindirim kanalımızın bir parçası olan apendiks adlı bölgenin iltihap yoluyla tahrip olmasıdır. Apendiks, ince bağırsak ile kalın bağırsağın birbirine bağlandığı yerde çekum adı verilen bölgede yer alır. Kalın bağırsaktan aşağı tarafa doğru uzanan bu ek bölge, ortalama 10 cm uzunluğundadır. Apandisit ise bu bölgede meydana gelen birtakım değişiklikler sonucu bölgenin iltihaplanması ve ağrımasıdır. Şiddetli karın ağrısının görüldüğü bu rahatsızlık, çoğu zaman apendiks bölgesinin cerrahi olarak alınması ile sonuçlanır. Apendiks bölgesinin aslında vücudumuzda ne işe yaradığı tam olarak bilinmiyor. Kimi kişiler bağırsağımızdaki yararlı bakterilerin bu bölgede yoğunlaştığını ve kritik durumlarda burada saklandığını öne sürüyor. Her ne kadar bağışıklık sistemi ile ilişkili olsa da deneysel çalışmalara göre apendiksin alınması vücutta belirgin bir negatif etki bırakmıyor.

Apendikste Oluşan İltihap

Apendiksin görevi tam olarak bilinmediği için burada oluşan iltihabın oluşum mekanizması da tam olarak çözülebilmiş bir konu değil. Kimi zaman bağırsakta meydana gelen bakteriyel enfeksiyonlar iltihaba sebep olur. Kimi zaman da üst solunum yolu enfeksiyonu sonrası iltihap sorunu ile karşılaşıyoruz. Diğer bir yandan bağırsak dokusunda ve bağırsak boşluğunda meydana gelen tıkanmalar da apandisit oluşumuna sebep olur. Herhangi bir sebep ile apendiksin girişi tıkanırsa iltihap ile karşılaşırız. Bu yazımızda apendikste oluşan iltihabın belirtilerinden ve tedavisinin nasıl olduğundan bahsedeceğiz. Kısacası bu yazımızda apandisit hastalığı ile karşı karşıya kaldığınızda nasıl bir tablo sizleri bekliyor ona bir göz atalım.

Apandisit Belirtileri Nelerdir?

• Bu rahatsızlık, gittikçe şiddetlenen bir karın ağrısı ile kendisini gösterir. En başlarda ağrı kesici ile hafifler. Fakat sonraki dönemlerde gittikçe artan ve dinmeyen bir karın ağrısı olur. Böyle bir durumda mutlaka bir doktora başvurmalısınız. • Hastalığın ağrısı, apendiksin olduğu bölgede yoğunlaşır ve kişinin bu bölgeye dokunması ile giderek artar. Apendiks, karnın sağ alt bölümünde bulunur. Karnın sağ yarımında ve göbek deliğinin aşağısında yer alan dörtte birlik alanda meydana gelen ağrı aklımıza apandisiti getirsin. • Öksürdüğünüzde, hapşırdığınızda veya zıpladığınızda ağrı artacaktır. Ayrıca o bölgeye dokunmaktan kaçınıyorsanız, mutlaka apandisit şüphesi içinde olmalısınız. • Karın ağrısının yanı sıra diğer sindirim sistemi bulguları olan bulantı, kusma ve şişkinlik de apandisit ile beraber ortaya çıkar. • Ayrıca bağırsak hareketleri de ağrıyı tetikleyebildiği için kişiler genellikle yemek yemekten kaçınırlar. Fakat yemek yememek, hastalığın daha kötü seyretmesine yol açar. Sonuçta bu rahatsızlıkla uyumlu belirtiler gösteriyorsanız mutlaka bir doktora başvurmalısınız. Doktorunuzun yapacağı tedavi ile hastalığınızı hafifletebilirsiniz.

Apandisit Tanısı Nasıl Konulur?

Öncelikle doktorumuz hastanın öyküsünü dinler. Doktor gerekli notları alıp fiziki muayene yapar. Ayrıca kan testleri, ultrason sonrası hastalık tanısını koyar. Doktor gerekli görürse bilgisayarlı tomografi sonuçlarını da ister. Eğer hasta hamile ise tomografi veya MR ile teşhis konulmamalıdır. Sadece hamileler için ultrason görüntüsü yeterlidir. Çocuklarda ise apandisit farklı enfeksiyonlarla karıştırılmaktadır. Çocuk karın ağrısı ve ateşinin olduğu dönemde antibiyotik kullanacaktır. Bu nedenle kan tahlili sonuçları farklı çıkacaktır. Bu durumda hastalığın tanısını koymak zorlaşacaktır. Bunlara ek olarak okul öncesi çocuklar sorunlarını net olarak ifade edemez. Bu nedenle bu yaştaki çocuklarda hastalık tanısı koymak daha zordur. Hastalığın teşhisini gösteren radyolojik yöntem ya da tahlil olmadığı için doktorun dikkatli muayene yapması gerekir.

Apandisit Tedavisi Nasıl Yapılır?

Tedavi süreci, hastalığın ciddiyetine ve genel durumuna göre değişiklik gösteriyor. Fakat genelde, apendiksin ameliyat yoluyla çıkarılması cerrahların tercih ettiği ilk yöntem oluyor. • Apendiks, düşük bir risk olan apendektomi ile vücuttan çıkarılır. Bu yöntemin bir yan etkisi yoktur. Bunun için doktorlar apendektomi seçeneğini birinci sıraya yerleştirir. • Ayrıca laparoskopik yöntemde kullanılır. Bu yöntemde karında küçük 3 veya 4 adet delik açılır. Bu ameliyat daha kolay ve kısa sürede yapılabiliyor. Üstelik ameliyat sonrasında herhangi bir iz kalmayacağı için bu yöntem sıklıkla tercih ediliyor. Bunlara ek olarak, apendikste bulunan iltihap tedavi edilmezse, ilerleyen dönemde bu bölge büyüyebilir. Hatta apendiksteki iltihap patlayarak, karın boşluğuna yayılır. Patlamış bir apendiks her zaman daha büyük enfeksiyonlara davetiye çıkarır. Bu durumda cerrahlar, laparoskopik bir işlem yapmak yerine karnın sağ alt bölümünü açarak patlamış apendiksi tedavi ederler. Böylece herhangi bir komplikasyon oluşumunun da önüne geçmiş olurlar. Gördüğünüz gibi apandisit rahatsızlığının erken farkında olmak önemlidir. Ayrıca günümüz şartlarında bu rahatsızlığın tedavisi pratik şekilde yapılmaktadır.

Apandisit Ağrısı Nasıldır?

Öncelikli olarak bu yapıda patlama semptomları ağrısız ve hafif bir mide ağrısı olarak başlar. Ardından ağrı kasık, bel, bacak ve sırta yansıyabilmektedir. Bunlara ek olarak ağrı hastanın karnının sağ alt kısmında olabilmektedir. Genel olarak hastalar ağrılarını sağ karın ağrısı olarak ifade ederler. Ayrıca hareket ettiklerinde ağrılarının arttığından şikâyet ederler. Peki, apandisit patlamasının beslenmeyle alakası var mı? Bu hastalığın meydana gelmesinde beslenmenin doğrudan bir etkisi yoktur. Fakat çocuklara çekirdekli gıdalar verirken dikkatli olmalısınız. Çünkü bir limon çekirdeği bile bu hastalığa neden olabilmektedir. Başka bir deyişle bir limon çekirdeği deliği tıkayıp delinmeye neden olur. İnsan vücudunun kendi yaptığı taşlaşmış dışkı(fekalit) deliği tıkarsa apandisit patlar. Bu hastalığın ileri seviyesinde hasta yürümekte zorlanır. Ayrıca hasta halsizleşip kusar. Bu arada yemek yiyemez ve apendiks bölgesinin patlama riski vardır. Fakat patladığı zaman kişi ölmez. En kısa sürede kişiye hastaneye götürmek önemlidir. Doktor patlamış kısmı cerrahi yöntemle çıkarır. Kişiye antibiyotik tedavisi verir. Tahmin edeceğiniz gibi ileri seviyeye gelmiş hastalıkta hastanın hastanede kalma süresi uzayacaktır.

Apandisit Patlamasında Erken Müdahalenin Önemi

İltihaplı apandisit delinirse iltihap hastanın karın boşluğuna yayılır. Böyle bir durumda hasta hissettiği ağrıyı geçici olarak hissetmez. Hatta hasta kendini belli bir süre iyi hisseder. Fakat iltihap bu sürede karın zarına yerleşir. İltihaptan dolayı hasta, ortalama 6 saat sonra karın ağrısı ve ateş belirtilerinden şikâyet eder. Bundan sonra hastanın sağlığı ciddi tehlikeye girebilir. Doktor akut bir apandisit için cerrahi operasyon yapar. Üstelik doktor erken vakalarda küçük kesiler yaparak ameliyat yapar. Ancak patlamış yani delinmiş bir vakada daha ciddi bir ameliyat yapar. Başka bir deyişle doktor geniş kesilerle cerrahi işlem uygular. Erken müdahale edilen bir hastanın cerrahi işlem sonrası hastanede yatış süresi 1 gündür. Fakat geniş kesili bir apandisit ameliyat sonrası hastanın hastanede yatış süresi 3 gün veya 5 gün olabilmektedir.

Hizmetlerimiz

Sünnet nedir?
Sünnet Nedir?

Phasellus enim librobland vel sapien vitae, condime ntum ul tricies magnaetq uisque eu ismod orci.

Şeker hastalığı (diyabet) nedir?
Safra Kesesi Hastalıkları

Safra kesesi hastalıkları enfeksiyonu hastanın vücudunun başka bölgelerine yayılırsa hayati tehlike meydana gelir.

Şeker hastalığı (diyabet) nedir?
Genel Cerrahi